Radar · Miljö

Miljöadvokater stämmer brittiska regeringen

Hur kan ett gaskraftverk ändra landskapsbilden och miljön? Inte på något hållbart sätt, enligt advokatgruppen ClientEarth.

Storbritanniens regering stäms av den ideella advokatgruppen ClientEarth för att ha godkänt bygget av Europas största gaskraftverk. Det strider mot landets uppsatta klimatmål, enligt gruppen.

I oktober förra året fick bolaget Drax klartecken av den konservativa, brittiska regeringen att börja bygga gasanläggningen i Yorkshire, i nordöstra England.
 På ett område i storleksordningen 1,4 kvadratkilometer.

Men det här är ett beslut som är i strid med regeringens klimatmål, enligt ClientEarth som består av en grupp icke-vinstdrivande advokater med fokus på miljöfrågor i olika delar av världen.

ClientEarth hävdar att den stora mängden koldioxidutsläpp från det här gigantiska gaskraftverket, i kombination med anläggningens förmodade långa livslängd, kommer att utgöra ett klart betydande hot mot Storbritanniens koldioxidmål och stämmer nu ansvariga ministrar i regeringen.

– Med forskare som har ringt i larmklockorna i decennier, borde vi inte behöva ta regeringen till domstol, konstaterar Sam Hunter Jones, advokat på ClientEarth, i en artikel The Guardian.

Även landets inspekterande myndighet har avrått från att ge grönt ljus till bygget, med motiveringen att det skulle undergräva regeringens åtagande om att minska utsläppen av växthusgaser. Allt enligt klimatlagen från 2008.

Men det stoppade inte det konservativa partiet från att godkänna bolaget Drax byggplaner.  Företaget har sagt att deras ambition är att få ner halterna av koldioxid, inte höja dem. Det har inte imponerat på ClientEarths advokater.

Den brittiska regeringens åtgärder för att ta itu med klimatfrågan, granskas särskilt i år eftersom den kommer att vara värd för ett viktigt FN-toppmöte i Glasgow i november.

Världens nationer väntas då ta beslut om direkta åtgärder för kunna minska koldioxidutsläppen. Annars finns det risk för en värmeökning med 3 – 4 grader, enligt ClientEarth.

För två år sedan vann advokatgruppen mot den brittiska staten i ett annat mål på temat renare luft. Då hade den brittiska regeringen försökt att förbättra luftkvaliteten för britterna med ett antal åtgärder.

Fullständigt otillräckligt, konstaterade organisationen ClientEarth, som stämde staten och vann målet i Högsta domstolen. Det tvingade regeringen till större insatser för renare luft.

Hur det kommer att gå med det planerade gaskraftverket återstår att se. I nuläget är bygget bromsat.