Radar · Nyheter

Kärnkraften backade stort 2019

En mur mot havet som byggdes efter Fukushimakatastrofen 2011.

Kärnkraften minskade i världen under förra året rapporterar Naturskyddsföreningens tidning Sveriges natur, som gått igenom data från  branschorganisationen world-nuclear.org.

Enligt den samlade statistiken hos world-nuclear.org startades 2019 byggandet av tre reaktorer samtidigt som minst 11 stängdes för gott.

Fem av dessa var japanska, där många verk stått still sedan Fukushimakatastrofen 2011 men inte stängts officiellt. Två stängdes i USA där kärnkraften minskat under ett antal år och en reaktor vardera stängdes i Taiwan och Sydkorea, som del i en avvecklingsplan. Därtill stängdes en tysk, som ett led i den tyska avvecklingsplanen och en svensk, Ringhals 2.

Det är inte alltid enkelt att säga om en reaktor är i drift eller eller om ett bygge pågår eller inte, frågan kan kompliceras av prestigeskäl eller juridiska skäl. Men även om det finns vissa osäkerheter, så finns det en klar trend skriver Sveriges natur: Det byggs en del ny kärnkraft, men fler reaktorer stängs.
De nya reaktorerna är i genomsnitt större än de som stängs, men även med hänsyn till det är minskningen stor. Drygt 3000 megawatt började byggas medan drygt 10000 megawatt stängdes skriver tidningen.

Av de reaktorer som började byggas 2019 finns en i Kina, en i Ryssland och en i Iran (som byggs av Ryssland). Sedan 2016 har 16 reaktorer påbörjats, 8 av dem ryska och 5 kinesiska.

Även Kina har slagit av på takten. 2010 startades 10 reaktorer i Kina, de senaste tre åren bara två.

Det finns ännu inga data för hur mycket energi kärnkraften producerade 2019 skriver Sveriges natur.