Radar · Morgonkollen

Amerikanska medier: Trump öppnar för minor

En del av en mina sticker fram i norra Libanon, där minröjare fortfarande arbetar med att ta bort vapnen som placerades ut under inbördeskriget 1975–1990.

USA kommer att lätta på restriktionerna mot truppminor, uppger flera medier.

USA:s president Donald Trump kommer att lätta på restriktionerna mot truppminor – det vill säga landbaserade minor som kan användas mot oskyddade soldater – rapporterar flera medier med hänvisning till källor och dokument. 2014 begränsade Obamastyret produktion och inköp av vapnen.

Enligt Vox , som hänvisar till dokument från USA:s utrikesdepartement, beskriver man att ”USA är inte berett att offra amerikanska soldaters säkerhet”, och att tekniska framsteg kan göra det möjligt att använda minorna ansvarsfullt och ge de stridande styrkorna en fördel, samtidigt som man begränsar risken för att civila skadas.

Enligt förslaget ska det återigen vara möjligt för USA att sätta ut nya minor utanför Koreahalvön, vilket är den enda platsen där landet tillåter användandet i dag. Dessutom öppnar landet för att producera eller anskaffa minorna.

Uppgifterna drog snabbt till sig kritik och fördömanden. Människorättsorganisationen Amnesty International säger att man är bestört.
”Det finns en anledning till varför användandet av truppminor är illegalt: de kan inte skilja mellan stridande och vanligt folk, och fortsätter ofta att döda och skada i år efter att konflikten tagit slut”, säger USA-chefen Adotei Akwei i ett uttalande.

Enligt CNN kommer USA fortfarande bara använda truppminor som automatiskt förstörs eller avaktiveras efter 30 dagar sedan de placerats ut, för att undvika att civila skadas.

Fler än 160 länder skrivit under 1997 års förbud mot truppminor, dock inte USA.