Energi · Mat med Jenny

Vegansk semla växande trend

Kokosgrädde är en variant av grädde på vegansemlan, men vanligast är havre eller soja.

Den veganska semlan har kommit att bli en självklarhet på allt fler kaféer och i butiker. Från att ha varit en hembakad angelägenhet strävar nu vegosemlan mot en normalisering.

”Vi bakar bara med äkta smör och grädde” är en vanlig kommentar på kaféer runt om i landet, gärna också på skyltar för att göra ställningstagandet extra tydligt. Men attityden till växtbaserade alternativ har kommit att ändras. Havre-, soja- och kokosgrädde serveras på välkända kedjor.

Under denna semmelsäsong är det premiär för ICA och 7-Eleven att sälja veganskt. 7-Eleven frontar de veganska semlorna i sina kakdiskar.

– Vi möter en ökad efterfrågan från konsument samtidigt som de veganska produkterna har blivit tillräckligt bra för att vi ska kunna satsa på det hela vägen ut i butik. Vi lever efter principen ”Give the customers what they want, when and where they want it”. En princip som är självklar för oss för att kunna möta framtidens konsument och behov, säger Lorance Ljungqvist, produktchef för Kaffe & Bake-off på Reitan Convenience Sweden AB som äger 7-Eleven.

Minisemla för den småsugna

Att skylta med det veganska utbudet har det senaste året blivit självklart i 7-Elevens butiker. I kakdisken finns bullar, chokladbollar och lussekatter, och nu även semlor – en i vanlig storlek och en minivariant. Grädden som används är baserad på havre.

– Varje år erbjuder vi en semla som sticker ut lite extra. Detta år har vi valt att satsa på den veganska semlan i butik. Våra butiker vill så klart att kunderna ska notera våra fantastiska produkter. De bakar och displayar i den utsträckning som de anser att det är nödvändigt för att fylla behovet, säger Lorance Ljungqvist.

7-Eleven är en av de mest välbekanta kedjor som testar veganska semlor i år
7-Eleven är en av de mest välbekanta kedjor som testar veganska semlor i år. Foto: Reitan Convenience Sweden AB

Alla 7-Elevens butiker har fått förutsättningar för att kunna sälja veganska semlor.

– Vissa butiker sätter igång något senare men samtliga butiker kommer att erbjuda veganska semlor i samband med fettisdagen. Vi är väldigt nöjda med vår satsning hittills och kunderna har tagit emot våra veganska semlor väl. Vi ser fram emot att följa den kvarvarande utvecklingen framöver, med ett försäljningsstopp efter Fettisdagen, säger Lorance Ljungqvist.

Frysta semlor som tinas

På ICA gäller samma princip. Varje butik kan välja att plocka in veganska semlor i sortimentet. Semlorna tillverkas av ett externt företag och plockas in centralt för att slussas vidare via det frysfärska flödet. Semlorna tinas sedan i butik.

– ICA-butikerna ägs och drivs av ICA-handlarna själva och de är väldigt bra på att lyssna på sina kunder. Semlan är en riktig klassiker med anor från 1500-talet och det är ju självklart att även veganer ska kunna njuta av semlor, säger Karin Törner, kategoriansvarig för bröd på ICA Sverige.

Att semlorna inte är bakade med traditionellt smör och grädde har irriterat några enstaka, men i det stora hela har responsen varit positiv.

– Det är ju inte så att vi slutar sälja de traditionella semlorna. Vi märker att många vegointresserade fått upp ögonen för att ICA hela tiden vill utveckla vegosortimentet och det har varit många positiva reaktioner även kring denna produkt. Vi vill ju göra det så enkelt som möjligt att äta mer hållbart. Då är vegoprodukter en viktig del, säger Karin Törner., säger Karin Törner.

Från muffins till semlor

I Göteborg finns kafékedjan Condeco som under många år profilerat sig som vegovänliga. Kvinnan bakom kedjan heter Eva Olsson och för henne är det viktigt att satsa på det vegetariska. På matfronten har det alltid funnits gröna rätter och kampanjer som Green Monday, men i kakdisken har en bärmuffins varit det enda tillgängliga för veganer under åren.

Nu är det ändring på det. Den veganska semlan är här.

– Vi brinner för det veganska. Jag är själv vegetarian och äter mest veganskt sen 25 år tillbaka. Vi har nu väldigt stort utbud med veganska bakverk och mat. Chokladbollar, bullar, äpplepaj, hallonpaj, muffins med mera. Nu kommer även vår nya mandelcroissant som är vegan, säger Eva Olsson, vd för Condeco.

Inte bara veganska kaféer

Över lag är startsträckan lång för växtbaserade gräddsorter på kaféer och i butiker. Snickerskakor och chokladbollar har varit klassiker för den som vill fika veganskt. Gräddiga bakverk har till stor del mest varit ett ämne för veganskt nischade kaféer.

Men konventionella aktörer har börjat vakna och nu utmanas kogräddenormen. Några negativa kommentarer har inte förekommit på Condeco, menar Eva Olsson.

– Veganerna uppskattar detta enormt och det är det som är det viktiga. Även ickeveganer har börjat testa och det är kul. Det veganska har kommit för att stanna. Allt fler människor förstår att det är det bästa för hela planeten, säger Eva Olsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV