Radar · Djurrätt

Arla slutar sälja mjölk från kritiserad gård – blir biogas

"Vi blir lika ledsna och upprörda som ni blir", säger Arla Sveriges vd Patrik Hansson efter att ha sett filminspelningen från gården i Hälsingland.

Arla Sveriges vd Patrik Hansson kommenterade under torsdagen Uppdrag gransknings avslöjande om missförhållanden på en Arlagård: ”Vi blir extremt ledsna för det som hände”. Mjölken slutar säljas i butik och blir i stället biogas.

Uppdrag granskning avslöjade i veckan vanvård på en gård i Hälsingland som levererar mjölk till Arla. En förundersökning om djurplågeri pågår.

I programmet ville Arla inte kommentera filmen, men nu har mejerijätten tänkt om. På Ekogalan i Stockholm i går sa Arla Sveriges vd Patrik Hansson följande, enligt en videoupptagning från Jordbruksaktuellt:

– Djurvälfärd är extremt viktigt för branschen och för konsumenternas förtroende och självklart även för Arla. Därför blir vi extremt ledsna när vi ser de bilderna som sändes ut i går. Vi blir lika ledsna och upprörda som ni blir.

Ingen av Arlas egna kontroller av gården har hittat något att anmärka på, enligt Patrik Hansson.

– Vad vi jobbar med nu är att försöka förstå hur detta har kunnat ske, trots att vi har varit där och kontrollerat med våra revisioner, trots att länsstyrelsen har varit där och kontrollerat med sina revisioner.

Enligt Uppdrag granskning har gården dock fått flera anmärkningar från länsstyrelsens kontrollanter.

– Vad vi gör konkret just nu är att vi tar mjölken från den här gården, den kommer inte ut i konsumentprodukter utan den kommer gå till biogas från och med idag, säger Patrik Hansson.

Arla kommer nu att göra en revision både på den aktuella gården, samt ägarens andra gård.