Glöd · Ledare

Arbetskritik som infotainment

På SVT går just nu en infotainmentserie om framtiden, Rapport från 2050. Avsnittet som sändes i onsdags hade tema ”arbete” och handlade föga förvånande om hur arbetslivet kan tänkas se ut om 30 år. Spoiler: mycket kortare arbetsdagar på grund av effektiviseringen som ny teknologi innebär, och mycket mer tillfälliga gigjobb.

Men hur ska vi försörja oss om vi inte jobbar mycket eller på våra vanliga jobb? frågar programledaren Lotta Lundgren. Utan att blinka presenterar sociologiforskaren Roland Paulsen scenariot att vi vid det laget har infört en garanterad basinkomst på 20 000 kronor i månaden.  Programmet fortsätter därefter med ett fritt spånande kring hur människan med 20 000 kronor i månaden, helt utan motprestation, kommer att spendera sin tid.

Helt skamlöst påstås det att vi ändå kommer att göra nytta? Att vår nuvarande hets att göra karriär och tjäna pengar helt kommer ersättas av ett uppvärderande av socialt arbete och frivilligt samhällsarbete, och att det också kommer att ge folks liv en helt ny mening.

Framtiden alltså, den ges mening med hjälp av garanterad basinkomst även i en infotainmentserie.

Nu är samtalet igång även i tevesoffan.

2050, det verkar ändå bra där!

Klädstilen 2050, vill helst inte ha en uniform i neonfärg. Bara basinkomst, tack.