Radar · Utrikes

Saknade kan befinna sig i husen efter raset i Norge

Räddningsarbetet fortsätter i norska Gjerdrum efter onsdagens jordskred.

Vid lunchtid saknas fortfarande tio personer efter det stora jordskredet i norska Gjerdrum för över ett dygn sedan. ”Så länge det pågår en räddningsaktion har vi hopp om att hitta människor vid liv”, säger insatsledaren Dag Andre Sylju.

Med stor säkerhet befinner sig människor i själva skredområdet, enligt polisen. Tio personer saknas fortfarande, de söks bland annat med hjälp av helikoptrar utrustade med strålkastare och drönare med värmekameror.

Sök- och räddningsarbetet måste till största del ske från luften, eftersom rasområdet anses för farligt att ge sig in i till fots.

Vissa hus har flyttat upp till 400 meter under skredet, som är 700 meter långt och 300 meter brett.

– De som saknas kan vara i några av husen, säger insatschef Morten Thoresen vid räddningstjänsten till nyhetsbyrån NTB.

Insatsledaren Dag André Sylju ville under morgonen inte uttala sig om hur stort hopp det finns att hitta överlevande.

– Tiden har varit viktig genom hela räddningsaktionen. Ju mer tid som går, desto sämre blir oddsen, sade han då till norska TV2.

Nio hus med sammanlagt 31 bostäder har dragits med, och faran för nya skred är inte över, bedömer Norges vatten- och energimyndighet (NVE), som kartlägger möjligheterna att avgränsa det evakuerade området på ett säkert sätt. Förhoppningen är att boende i vissa delar av området ska kunna flytta hem under dagen.

"Samma driv"

En hund, hundförare och räddningspersonal har varit nere i en del av rasområdet men sökandet har inte gett resultat, meddelade polisen på Twitter under morgonen.

– Vi har det manskap i gång som vi anser är nödvändigt, sade Karianne Knudsen vid Øst politidistrikt tidigare under natten.

– Det är inget nytt om sökandet (efter människor). Men vi har lyckats rädda en hund från raszonen.

Det är ett komplicerat sök- och räddningsarbete som pågår.

– Ljusförhållandena är inte med oss, vädret är inte med oss, men vi fortsätter med samma driv som vi gjort fram till nu, säger Dag André Sylju.

"Stod mitt i raset"

Raset inträffade tidigt på onsdagsmorgonen. Anna Sandman och hennes man Jørgen vaknade av konstiga ljud, berättar hon för NRK.

– Vi försökte komma ut. När vi var på väg till ytterdörren rasade allt runt oss. Och vi stod mitt i raset och hade lera och husrester runt oss. Så vi lyckades aldrig ta oss till ytterdörren, den fanns inte längre, säger Anna Sandman.

De två evakuerades med helikopter. Men sin dalmatiner tvingades de lämna bakom sig.

– Vi hoppas på ett litet mirakel, att vi får se henne igen. Hon har en väldigt speciell plats i våra hjärtan, säger Sandman till NRK.

Det visade sig senare att det var Sandmans hund som räddades under natten. Hunden uppges må bra, förutom en skada på en tass, enligt public service-bolaget.

"Overkligt, surrealistiskt"

Ett av de hus som fallit ned är Christina Brendens. Huset stod och vippade på raskanten, innan det till slut föll ned.

När raset inträffade var hon och hennes familj i sin stuga, och fick höra om raset när hennes syster ringde, berättar hon för VG.

– Det är helt overkligt, och surrealistiskt. Jag vet inte om det har gått upp för mig än. Vi har ju inte varit där och sett det med egna ögon, säger hon till tidningen.

Polisen är hoppfull och säger att man letar efter överlevande – inte omkomna. Flera hus ligger nere den breda krater som jordskredet orsakat, och några står intill kanten.

Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat en sök- och räddningsstyrka till katastrofplatsen för att bistå i räddningsarbetet.

Fakta: Lerskredet i Gjerdrum

Larm om skredet kommer till polisen klockan 03.59 natten till onsdagen den 30 december.
Minst 14 adresser i ett bostadsområde drabbas av lerskredet, som går i Ask i Gjerdrum kommun, söder om Oslo-flygplatsen Gardermoen.
Tio personer har rapporterats skadade, en av dem allvarligt.
Tio personer saknas fortfarande tidigt på torsdagsmorgonen.
Under onsdagskvällen hade 1 000 personer evakuerats från området.
Helikoptrar deltar i sökarbetet och använder till exempel värmesökande teknik, och försök att lokalisera de saknades mobiltelefoner har gjorts.
Förvaret, hemvärnet, civilförsvaret och frivilligorganisationer deltar i arbetet. Räddningstjänsten Storgöteborg har skickat dit nio personer.
Nio byggnader med totalt 31 bostäder i har rasat, samt sex garage med fem bilplatser vardera.
Källa: NTB