Radar · Utrikes

Mediemogulen Jimmy Lai tillbaka i fångenskap

Jimmy Lai (till höger) utanför rätten i Hongkong under en paus i förhandlingarna.

Den prodemokratiske mediemogulen Jimmy Lai frihetsberövas än en gång och ska hållas fängslad fram till en borgensförhandling den 1 februari, enligt ett beslut i Hongkongs högsta domstol.

73-åringen är den mest kända personen som misstänks för brott mot den strikta säkerhetslag som infördes av Peking i somras.

Han misstänks bland annat för att ha samarbetat med andra länders regeringar genom uttalanden som han gjorde i somras, där han anklagas för att ha uppmanat andra länder att engagera sig i situationen i Hongkong.

Lai släpptes för en vecka sedan mot borgen på 10 miljoner hongkongdollar, motsvarande runt 10,5 miljoner svenska kronor, och fick samtidigt restriktioner som bland annat inneburit att han varken fått tala offentligt eller använda sociala medier.

Vid den borgensförhandlingen bedömde domstolen att Lais uttalanden snarare verkade bestå av ”kommentarer och kritik” än en direkt uppmaning till andra länder att lägga sig i.

Beslutet om att släppa honom mot borgen överklagades dock omedelbart av åklagare, som nu får medhåll från domstolen.

Pekings kontroversiella säkerhetslag har kritiserats för att begränsa Hongkongbornas friheter och anses utarma regionens tidigare relativa oberoende från Fastlandskina. Myndigheterna i Hongkong och Peking tillbakavisar kritiken.