Radar · Djurrätt

Djurrum fullbokade på hotellet inför nyårsnatten

För många djur är nyårsafton en dag full av rädsla och skräck.

Nyårsafton är som bekant inte bara en tid för fest och firande. För hundar, katter och många andra djur är den förknippad med rädsla och skräck. Därför är det många som tar med sig sina husdjur och checkar in på hotell. På Arlandahotellet till exempel – där har rummen varit fullbokade sedan länge.

Det rör sig om totalt 220 djurrum, som det varje nyårsafton är huggsexa om hos Clarion hotel på Arlanda. I år har rummen varit fullbokade ändå sedan februari.

– Vi räknar med omkring 400-500 personer och minst 300 djur, säger Björn Callin, hotelldirektör, till TT och fortsätter.

– Den stora majoriteten av dem är hundar, men det är några katter också. Förra året hade vi en papegoja, säger han.

På hotellet behöver djuren inte oroa sig för smällar från nyårsraketer eftersom det av säkerhetsskäl – på grund av flygtrafiken – är förbjudet med raketer året runt.

Även andra hotell, belägna nära flygplatser, erbjuder djurrum. Connect hotel Skavsta, strax utanför Nyköping, är ett exempel.

Coronapandemin har dock försvårat planeringen för hotellen inför nyårsfirandet. Clarion hotel på Arlanda har löst det med tidsfönster, det vill säga att gästerna tilldelas olika tidpunkter för att inte trängas med varandra, till exempel i matsalen.

Fakta: Tips för djurägare under nyårsafton

Res bort till glesbefolkade områden om det går.
Gå på en långpromenad med hunden tidigt på dagen.
Lämna inte hunden ensam på nyårsafton.
Sätt på musik för att dölja fyrverkeriljuden.
Ömka inte hunden om den är rädd utan försök aktivera den med en leksak.
Den som har utekatt bör överväga om katten ska vara inne.
Den som har kanin i bur ute ska ställa buren så att den står skyddat.
Källa: Jordbruksverket, Svenska kennelklubben, TT