Radar · Morgonkollen

Ny koalitionsregering i Nordmakedonien

Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev.

Nordmakedonien har en ny koalitionsregering. Socialdemokraterna och premiärminister Zoran Zaev vann valet i mitten av juli med knapp marginal och lyckades under söndagen även få sin regeringskoalition godkänd med 62 av parlamentets 120 röster.

I koalitionen ingår det största partiet som representerar landets albanska minoritet.

– En tid med ordning och rättvisa kommer, det är dags för en prövning av rättsväsendet och den opartiska rättssäkerheten, säger Zaev.

I och med att den nya koalitionen godkänns avslutas en lång period då landet har styrts av en övergångsregering.

Den socialdemokratiska regeringen drev i februari i fjol igenom ett nationellt namnbyte för att bana väg för ett EU-inträde. Grekland hade ställt krav på namnbytet för att inte blockera en anslutning till Nato och medlemsförhandlingar med EU.

Men när Makedonien väl blivit Nordmakedonien visade det sig att vägen till EU-medlemskap ännu var lång. I oktober 2019 sade Frankrike nej till förhandlingsstart om medlemskap, vilket fick till följd att den socialdemokratiska regeringen avgick och utlyste nyval. Först i mars i år kom grönt ljus för att inleda EU-förhandlingar.

Parlamentsvalet skulle egentligen ha ägt rum i april men sköts fram till juli till följd av coronapandemin.

Zaev har lovat att ta itu med pandemin och dess ekonomiska effekter, samt att föra landet närmare ett EU-medlemskap. Högeroppositionen anklagar socialdemokraterna för korruption och för att ha misskött såväl pandemin som ekonomin. De förebrår även Zaevs läger för att ha offrat landets nationella identitet i överenskommelsen med Grekland.