Radar · Miljö

Manifestationer för klimatet hela helgen: ”Riksdagen agerar ju inte”

Extinction rebellion genomförde flera klimataktioner i huvudstaden under hela helgen.

Hundratals aktivister från hela landet deltog i Extinction rebellions massmanifestationer i Stockholm i helgen. Några aktivister klistrade fast sig på riksdagshuset medan andra blockerade centrala vägar.

Det var under fredagens morgonrusning som Extinction rebellion inledde sina stora klimataktioner, för att sätta ljus på klimatfrågan. Vasabron och Norrbro i centrala Stockholm blockerades av hundratals aktivister som rest till huvudstaden för att delta i aktionerna.

– Vi var uppemot 400 aktivister totalt och flera hade rest till Stockholm från bland annat Umeå, Gotland, Malmö, Halmstad, Göteborg, säger Ragnhild Larsson, som är aktiv i Extinction rebellion Göteborg.

Vid 10.30-tiden löste polisen upp den första demonstrationen, men bara några timmar senare genomfördes en ny demonstration, då Kungsgatan mellan Sveavägen och Stureplan blockerades.

En aktivist i Stockholm. Foto: Extinction rebellion. Foto:
Foto: Lennart Fernström Foto:
Aktivister vid Norrbro framför kungliga slottet i Stockholm. Foto: Lennart Fernström Foto:
Aktivister vid Norrbro i Stockholm på fredagsförmiddagen. Foto: Lennart Fernström Foto:
Klimataktivisterna blockerade under fredagseftermiddagen Kungsgatan i centrala Stockholm. Foto: Privat Foto:
Aktivister vid Vasabron i centrala Stockholm. Foto: Privat Foto:
Foto: Extinction rebellion Foto:
Öppna i helskärm
1 / 7

Under morgontimmarna på fredagen genomfördes också en demonstration vid Preems huvudkontor i Stockholm, då aktivister hängde upp en banderoll där den leende isbjörnen på företagets logga bytts ut mot en mer “ondskefull” björn, som Extinction rebellion menar ger en sannare bild av oljebolaget och dess planer på att bygga ut raffinaderiet i Lysekil.

Aktivister hängde upp banderoll med "ondskefull" björn vid Preems huvudkontor i Stockholm
Aktivister hängde upp banderoll med "ondskefull" björn vid Preems huvudkontor i Stockholm. Foto: Extinction rebellion.

Aktion i Göteborg

Även på västkusten hölls en aktion under fredagen. Aktivister från Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster, Syndikalistiska ungdomsförbundet Göteborg samt organisationerna Allt åt alla och Stoppa Preemraff, som Extinction rebellion är en del av,  blockerade ingången till Preems raffinaderi i Göteborg.

Protest mot Preem i Göteborg
Protest mot Preem i Göteborg. Foto: Valdemar Möller
En av ingångarna in mot Preems raffinaderi i Göteborg blockerades bland annat med en lastbil
En av ingångarna in mot Preems raffinaderi i Göteborg blockerades bland annat med en lastbil. Foto: Valdemar Möller

Extinction Rebellion fortsatte med sina klimataktioner även de kommande två dagarna.

På lördagen blockerades Kungsgatan på nytt och ett ett 40-tal aktivister limmade fast sig på riksdagshuset. Ragnhild Larsson var en av dem.

– Det var fantastisk fin stämning, vi var både unga och äldre, vanliga människor som sjöng tillsammans och höll ihop. Det kändes väldigt fint, säger hon.

– Riksdagen agerar ju inte alls. Det är inte i närheten av vad som krävs för att vi ska kunna hantera klimatkrisen. Det är väldigt mycket vackra ord, men när man tittar på verkligheten är det ingen handling.

Aktivister limmade fast sig på riksdagshuset. Foto: Extinction rebellion Foto:
Aktivister limmade fast sig på riksdagshuset. Foto: Extinction rebellion Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

På söndagen avslutades helgens aktioner med en marsch genom centrala Stockholm. Aktivisterna bar på skyltar där det stod vad de jobbade med.

– Vi vill visa att vi är helt vanliga människor i olika åldrar som bara har fått nog, säger Ragnhild Larsson.

Enligt Ragnhild Larsson har aktionerna fått positiv respons av mångavilket hon hoppas kommer att leda till att fler engagerar sig i klimatfrågan.

– Jag tycker att det kändes väldigt bra. Vi har fått mycket positiva kommentarer och kommer att fortsätta med fredlig civil olydnad.

– Vi fick mycket medial uppmärksamhet och förhoppningsvis får det fler att engagera sig, även om det är politikerna vi vill nå med vårt budskap.

Enligt polisen själv löste de upp manifestationerna på grund av att de saknade tillstånd samt bröt mot förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. 

 – Vi har påtalat för demonstranterna både på Vasabron och på Norrbro att de är för många och att vi måste upplösa om de är fler än 50, sa Mats Eriksson, presstalesperson på polisen i region Stockholm, till SVT.

Men Ragnhild Larsson menar att man tagit hänsyn till reglerna för att förhindra smittspridning. Enligt henne var aktivisterna indelade i grupper på 50 personer eller mindre, som i sin tur var indelade i mindre grupper. 

– Vi tar hänsyn till restriktionerna och tar detta på allvar. Men visst, det var inte lätt att hålla exakt två meters avstånd hela tiden, framförallt inte när polisen lyfte bort oss och satte oss tätt ihop i sina piketer.

– Byggvaruhus och köpcenter håller ju öppet som vanligt och där trängs det massor med människor men då är det ingen som säger något, säger hon.

Aktivistgruppen planerar fler lokala klimataktioner i landet inom en snart framtid.

– Det är en lång kamp och det gäller att hålla ut. Historien har visat att civil olydnad har fungerat, säger Ragnhild Larsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV