Energi · På gång

På gång

I dag, onsdag, är det Återvinningens dag.

28/9-4/10 Vetenskapsfestivalen i Göteborg blir i år till stor del digital. Årets tema är rörelse. Programmet bjuder som vanligt på en mängd evenemang. Officiell ingivning sker den 1 oktober med fysikern Geoffrey West som huvudtalare.

Regnbågsveckan i Mjölby

28/9-3/10 Mjölby kommun och ABF arrangerar en regnsbågsvecka med en lång rad föredrag, filmer, musik, poesi, sagostund samt en regnbågsparad i datorspelet Minecraft. Vissa programpunkter livesänds på nätet.

Återvinningens dag

29/9 I dag är det dags att återvinna lite extra på Återvinningens dag.

Resandefolkets dag

29/9 I dag uppmärksammas Resandefolkets dag.

AW online: Rörelser och revolter

30/9 Över hela världen demonstrerar folk mot de rådande maktstrukturerna, på gatorna och på nätet. De unga generationerna, uppväxta i den digitala världen och i skuggan av klimathotet, är ofta drivande. Vilka möjligheter har de att skapa bestående förändring? Pustervik i Göteborg livesänder sin samtalsserie AW med forskare.

Delningsekonomi – allt mitt är ditt

30/9 Delningsekonomin har beskrivits som både en mångmiljardindustri och en livsstil. Embassy of sharing arrangerar ett digitalt föredrag med Kristin Heinonen som ger exempel på hur digitaliseringen driver ett skifte i vår syn på ägande och utmanar regler, affärsmodeller och traditionella värderingar.

Vatten och klimatkrisen

30/9 SMHI och Swedish water house samlar ledande experter till ett livesänt seminarium om hur vatten kan hjälpa oss nå målen i Parisavtalet. Hur ställer vi om samhället för att klara allt mer extremt väder? Vad gör vi åt hotande vattenbrist och försämrad vattenkvalitet?

Ekologiska framtidsdagen

30/9 I år sätter Ekologiska framtidsdagen fokus på både politikens och marknadens roller för att främja en hållbar matproduktion. Hur får vi lantbruk, livsmedelsföretag och handel att samverka kring att öka engagemanget och försäljning av eko? Arrangörer är bland andra KRAV.

När Kina vaknar, kommer världen att darra

1/10 Kina är en stormakt med stark tillväxt och en global spelare som vill erövra marknader runt om i världen. Samtidigt är det en enpartistat och diktatur som sätter de mänskliga rättigheterna ur spel. Kristianstads FN-förening livesänder ett samtal med professorn och Kinakännaren Ingemar Ottosson.

Vegetariska världsdagen

1/10 I dag firas Vegetariska världsdagen.

Jämlikhetsdagen 2020

4/10 ABF med flera arrangerar Jämlikhetsdagen på ABF-huset i Stockholm, där årets jämlikhetspriser kommer delas ut. Prisutdelningen sänds digitalt. Deltar gör bland andra Jämlikhetsfondens ordförande Per Sundgren, som delar ut årets hederspris till författaren Nina Björk.

Djurens dag

4/10 I dag uppmärksammas Djurens dag.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin

5/10 Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillkännages av Nobelstiftelsen.

Det kan din kommun göra för klimatet

6/10 Naturskyddsföreningen arrangerar en digital workshop om hur en kommun kan bidra till klimatomställningen. De ger tio tips på konkreta frågor där en kommun kan göra stor skillnad. Anders Friström, klimatutredare och samordnare för Klimatnätverket medverkar.

Plastkusten Bohuslän

6/10 Göteborgs universitet arrangerar en digital samtalsserie där forskare diskuterar aktuella frågor. Denna gång är fokuset plasten i våra hav. Rapporter visar att 94 procent av havslevande fåglar i Nordsjön har plast i magen. Varifrån kommer skräpet och vad gör det med vår natur?

Årets Maktbarometer

6/10 Medieakademin presenterar årets Maktbarometer med en livesändning. Maktbarometern är en unik sammanställning över vilka som har störst räckvidd och väcker mest engagemang i våra största sociala medier, genom en kartläggning av 50 000 svenska konton.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV