Radar · Utrikes

FN-chef vädjar om pengar till globalt vaccin

FN:s generalsekreterare António Guterres vädjar om internationellt stöd för global pandemibekämpning.

Världen måste samarbeta ekonomiskt för att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Uppmaningen från FN:s generalsekreterare António Guterres kommer med en akut prislapp på 15 miljarder dollar, runt 135 miljarder kronor.

FN-chefens vädjan på onsdagen kom i samband med ett virtuellt toppmöte där insatserna Act-accelerator och Covax diskuterades, båda är delar av försöken att forska fram och sprida ett globalt vaccin.

– Vi måste tänka stort. Det är hög tid för länder att använda finansiering från sina egna (coronarelaterade) insatser och program.

Målet är bland annat att två miljarder doser av ett möjligt coronavirusvaccin ska kunna levereras i slutet av nästa år. Även planer på att distribuera 500 miljoner provtagningsenheter finns med.

Hittills har 27 miljarder kronor samlats in för insatserna, men det beräknas att ytterligare runt 315 miljarder kronor kommer att behövas framöver.

Även Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vädjade om internationellt samarbete för att få kontroll över pandemin.