Radar · Miljö

Experten: Fem tips på hur du minskar ditt matsvinn

Arkivbild.

Hushållen står fortfarande för den största mängden slängd mat i Sverige. Men det finns mycket man kan göra för att motverka det. Här ger experten Helén Williams några enkla råd på hur man kan minska matsvinnet.

”Mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på ett annat sätt”. Det är Livsmedelsverkets definition på matsvinn. Det uppstår i alla av livsmedelskedjans led – hushåll, primärproduktion, storkök, restauranger, industrier och matbutiker.

Det är dock inom hushållen som den största mängden matsvinn uppstår. Enligt Livsmedelsverket slänger hushållen varje år omkring 19 kilo fullt ätbar mat per person. Utöver det hälls cirka 26 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammantaget motsvarar detta utsläpp av växthusgaser från 360 000 bilar.

Till detta kan sägas att hela världens livsmedelsproduktion bidrar till nästan 30 procent av världens klimatpåverkande utsläpp och hushållens matsvinn mellan 6-8 procent. Detta enligt en artikel på sajten forskning.se.

– Vi lever i dag i en värld där många fortsatt är undernärda, samtidigt som stora mängder mat slängs. Därför borde ett minskat matsvinn vara det mest logiska att börja med, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, till forskning.se.

Sett till just hushållens matsvinn finns det en rad åtgärder man kan vidta för att vända trenden. Helén Williams har flera tips.

1. Planera. Köp inte hem mer mat än vad du vet att hushållet gör av med. Det kan även vara värt att planera inköpen efter vad man kan göra med resterna.

2. Håll koll på vad som finns i kyl, frys och skafferi. Annars är det lätt att glömma bort vad som finns och så äts maten inte upp i tid.

3. Använd dina sinnen. Släng inte mat i onödan bara för att bäst före-datumet har passerat. Lukta och smaka. Maten håller längre än du tror.

4. Förvara maten rätt. Efter inköp eller användning, ställ in maten i kyl eller frys så fort som möjligt. Det är till exempel lätt att pålägg står framme för länge under frukosten när morgontidningen betas av. Optimal temperatur för kylskåpet: Fyra grader.

5. Få koll på ditt eget svinn. Mät hur mycket du slänger under en dag. Då kan du få en uppfattning över hur ditt matsvinn ser ut.

– För att ändra ett beteende måste man först bli uppmärksam på hur det ser ut, slängs mycket mat i ditt hushåll och går det att undvika, säger Helén Williams.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV