Radar · Utrikes

Walmart plockar bort vapen från hyllorna

Walmart befarar oro i det amerikanska samhället i samband med presidentvalet.

Den amerikanska varuhusjätten Walmart uppger att man under veckan har plockat bort vapen och ammunition från hyllorna. Detta sker eftersom man befarar ökade spänningar i landet i samband med presidentvalet den 3 november.

– Vi har sett en del oro i samhället, och som en försiktighetsåtgärd för våra anställda och kunder har vi har plockat bort vapen och ammunition från hyllorna, på samma sätt som vi gjort flera gånger tidigare under senare år, säger en talesperson för Walmart.

I bland annat Chicago, New York och Los Angeles har butiker fått rutor krossade, utsatts för stölder och i en del fall också satts i brand.

Uppmanar till striktare kontroll

Det finns över 5 000 Walmart-varuhus i USA, och omkring hälften av dessa säljer vapen. Företaget har inte bestämt något datum för när dessa varor är tillbaka i butikerna. Det kommer dock fortfarande vara möjligt att köpa vapen vid förfrågan.

Tidigare i år tog Walmart bort sina vapen sedan George Floyd dödades vid ett polisingripande i Minnesota. I fjol stoppade varuhuset all försäljning av handeldvapen och vissa halvautomatiska vapen för gott, och företaget har även manat till åtgärder kring vapensäkerhet, exempelvis striktare bakgrundskontroll för vapenköpare och åtgärder för att ta vapen från människor som antas utgöra en risk att vara våldsamma.