Radar · Morgonkollen

Nya Zeeländarna säger ja till dödshjälp – men nej till Cannabis

En valaffisch i Cristchurch inför en av Nya Zeelands folkomröstningar.

Nya zeeländarna säger troligtvis ja till dödshjälp men nej till legaliseringen av cannabis, enligt en preliminär beräkning av de två folkomröstningarna som hölls i landet i samband med parlamentsvalet den 17 oktober.

65,2 procent av nya zeeländarna säger ja till dödshjälp medan över hälften, 51,3 procent, säger nej till legalisering av cannabis. Så ser resultatet ut nu, när bara 17 procent av rösterna återstår att räknas, rapporterar Svt.

För att lagen om dödshjälp ska gå igenom krävs 50 procent av rösterna, vilket pekar på att Nya Zeeland blir det sjunde landet i världen där dödshjälp legaliseras.

Legaliseringen av dödshjälp har under flera år fått stort stöd bland många invånare i landet, däribland premiärminister Jacinda Ardern och oppositionsledaren Judith Collins.

Matt Vickers, änkling till Lecretia Seales, en framstående förespråkare för legalisering av dödshjälp som dog av en hjärntumör 2015, var lättad över resultatet.

– Jag känner mig lättad och tacksam över att nya zeeländarna varit vänliga nog att rösta igenom den här lagen och ge de dödssjuka ett val om hur de ska dö, säger han till The Guardian.

Det slutgiltiga resultaten av de två folkomröstningarna kommer att presenteras den 6 november.  Resultatet i folkomröstningen är bindande i frågan om dödshjälp och en ja-seger innebär att lagen träder i kraft i november 2021.

Troligen nej till cannabis 

När det gäller omröstningen av cannabis ser det annorlunda ut. Även om det i nuläget ser det ut som att nej-sidan kommer att segra, hade ett ja i folkomröstningen inte räckt för en lagändring. Lagen behöver först debatteras i regeringen och godkännas av politikerna för att gå igenom.

Då rösterna som hittills har räknats inte inkluderar uppemot en halv miljon specialröster, har cannabisförespråkarna fortfarande ett hopp om en ja-seger, även om det ser riktigt svårt ut.

Mest använda drogen i landet

Cannabis är den mest använda drogen i Nya Zeeland och enligt en färsk undersökning så har en halv miljon människor, runt 15 procent av befolkningen, använt cannabis någon gång under de senaste 12 månaderna.