Glöd · Debatt

”Se upp för angrepp på demokratin i klimatkrisens namn”

Att ersätta politiska samtal och forskning med retorik om diktatur och totalitarism är inte bara att spotta på den folkrörelse Greta startat, det är direkt farligt, skriver Samuel Jonsson från Moderata ungdomsförbundet i Skåne.

DEBATT I grund och botten är Greta Thunbergs budskap och gärning positiva. Att vid hennes unga ålder få den uppmärksamheten och kunna driva opinion för en hjärtefråga är något de flesta av oss bara kan drömma om. Budskapet är simpelt men effektivt: Politiken gör inte nog för klimatet, och det är dags att sätta forskningen i främsta rummet. Något som de allra flesta på ett ytligt plan kan sympatisera med. I skuggan av Gretas lysande ljus gror dock klimatfascimen.

Att demokratin måste avskaffas för att folket, landet eller världen ska kunna räddas är en idé lika gammal som demokratin själv. I Tyskland på 30-talet behövde demokratin nedmonteras för att det ariska folket skulle kunna räddas undan judiskt inflytande enligt nazisterna. I samma anda behövde demokratin nedmonteras ett par decennier senare i Sovjetunionen för att folket skulle kunna göra sig fria från klassamhället bojor enligt stalinisterna.

I dag behöver demokratin nedmonteras för att världen ska kunna räddas från klimatkrisen, hävdar klimatfascisterna. Nedmontering av demokratin kan oftast bara tillskrivas extremistiska grupper som NMR eller Afa, men i en decentraliserad klimatrörelse börjar idén bli mer och mer populär. Redan 2009 tyckte Pär Holmgren, dåvarande meteorolog och nuvarande EU-parlamentariker för Miljöpartiet, att alla val snabbt måste avskaffas. För någon vecka sen gick Andreas Malm, forskare vid Lunds universitet och författare, ut med att klimatet inte kan vänta på politiken, sabotage och terrorism kommer krävas.

Alla är så klart fria att hysa vilka åsikter de vill angående hur klimatkrisen ska finna sin lösning, oavsett om dessa involverar marknadslösningar eller statlig intervention. Att nedmontera demokratin och befolkningens vilja för ett högre syfte med god intention, oavsett hur god intentionen är, kommer dock alltid sluta i katastrof. Klassamhällets avskaffande i forna Sovjetunionen var säkerligen också en god intention. Problemet uppstod sedan när människor inte delade tanken om att medlen helgar målen och sedermera fick möta sitt öde i massgravar eller arbetsläger.

Klimatfrågan och kampen för vår planet är sympatisk och borde delas av alla. Att ersätta politiska samtal och forskning med retorik om diktatur och totalitarism är inte bara att spotta på den folkrörelse Greta faktiskt startat, det är direkt farligt. Avskaffandet av demokratin kommer alltid motiveras med att det finns en överhängande fråga som inte kan vänta, oavsett frågans angelägenhet måste detta alltid mötas av cementerat motstånd från demokratin och frihetens vänner.

Oavsett politisk tillhörighet bör Gretas och miljontals andras engagemang för klimatfrågan och budskap om att lyssna på forskningen beundras och bejakas. Samtidigt bör den klimatfascism och det diktaturkramande som växer i Gretas skugga förkastas och förvisas av alla demokrater. Den som vill rädda klimatet gör bäst i att bygga breda koalitioner och odla framtidstro, inte att kasta sig in i totalitarismens mörka famn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV