Radar · Utrikes

Polen förbereder massprotest mot abortlag

Demonstrationer mot skärpt abortlag i Warszawa i onsdags.

I Polens huvudstad Warszawa väntas massdemonstrationer på fredagen mot ett domstolsbeslut som skulle innebära förbud mot i stort sett alla aborter.

– Vi är beredda att kämpa till slutet, säger Marta Lempart, medgrundare till rörelsen Kvinnostrejk.

Demonstrationerna mot en befarad skärpning av abortlagarna har pågått i över en vecka. I onsdags deltog över 400 000 personer i protester över hela landet, och man hoppas att lika många ska komma till demonstrationen i huvudstaden i eftermiddag.

Samtidigt hotas arrangörerna av åtal eftersom folksamlingar på mer än fem personer är förbjudna i Polen under pandemin.

Säkerheten i Warszawa skärps nu efter de sammandrabbningar som tidigare skett mellan demonstranter och högerextrema aktivister under de dagar protesterna pågått.

Demonstrationerna tog fart efter det att författningsdomstolen i förra veckan meddelat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning.

Skadar "de svagaste"

Regeringen försvarar domstolsutslaget, medan människorättsgrupper anser att det tvingar kvinnor att fullfölja icke livskraftiga graviditeter.

Från regeringshåll fördöms protesterna som ett slags ”barbari” och ”vandalism”, riktat mot katolska kyrkor.

Premiärminister Mateusz Morawiecki varnade på fredagen för konsekvenserna av att demonstrera under pandemin, särskilt som Polen under det senaste dygnet registrerade rekordhöga 21 629 nya smittfall.

”Låt oss inte tillåta vissas oansvariga beteende som skadar äldre människor, de svagaste och de enheter som kämpar mot epidemin”, skrev han på Facebook.

Nästan totalstopp

En lagskärpning skulle innebära att nästan samtliga aborter förbjuds, då 98 procent av de lagliga aborterna i Polen är relaterade till fosterskador, enligt kvinnorättsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering.

Det katolska Polen har redan en av Europas strängaste abortlagar. Färre än 2 000 legala aborter sker varje år, men kvinnorättsgrupper uppskattar att omkring 200 000 kvinnor utför aborter illegalt eller utomlands.