Energi · På gång

På gång

På söndag, 1 november, är det Internationella vegandagen – en dag för att uppmärksamma djurens situation eller njuta av god mat.

30/10 Resultat om folkomröstningar i Nya Zeeland gällande legalisering av cannabis samt dödshjälp, väntas bli tillkännagivet under dagen.

Skolstrejk för klimatet

30/10 Skolstrejkerna fortsätter runt om i Sverige, främst i Stockholm och Göteborg. Göteborg arrangerar coronavänliga manifestationer och i Stockholm (och övriga landet) kan man medverka digitalt.

Vänsterpartiet håller kongress: Ny partiledare

31/10-1/11 Vänsterpartiet håller kongress. Nuvarande partiledare Jonas Sjöstedt avgår och ny partiledare ska väljas.

Vegandagen

1/11 I dag uppmärksammas Internationella vegandagen.

Pippi Långstrump 75 år

1/11 Astrid Lindgrens karaktär Pippi Långstrump, eller Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump som hon egentligen heter, firar 75 år.

Barnens klimatpris

2/11 Children’s climate prize avslöjar årets vinnare.

Det kan din kommun göra för klimatet

3/11 Om vi ska kunna begränsa klimatförändringarna så krävs det stora förändringar – på alla samhällsnivåer. Lokala initiativ är i många fall avgörande för att vi ska lyckas. Naturskyddsföreningen arrangerar digital workshop om hur en kommun kan bidra till klimatomställningen.

Författarscenen: Roland Paulsen

3/11 Möt författaren och docenten Roland Paulsen i ett live sänt samtal. Med böcker som Vi bara lyder, Arbetssamhället och Empty labor har han blivit en av de mest omtalade och flitigaste debattörerna för bland annat arbetstidsförkortning, basinkomst och i diskussionerna kring så kallat tomt arbete.

EU:s migrationspolitik – vad blir nästa steg?

3/11 EU-kommissionen i Sverige arrangerar ett digitalt seminarium med EU-kommissionär Ylva Johansson om EU:s framtida migrationspolitik.

USA-valet: Är demokratin i fara?

3/11 Debatt i Lund arrangerar dagen före USA-valet ett digitalt seminarium som tar tempen på demokratin i USA. I panelen sitter bland andra statsvetarna Ivan Krastev, Pippa Norris och Jan Teorell.

Facken och klimatet – hur hänger det ihop?

4/11 Kan vi bromsa klimatförändringarna och samtidigt skapa nya schysta jobb? Hur arbetar facken för en rättvis klimatomställning världen över? Och vilken roll spelar biståndet? Union to union arrangerar ett webbinarium tillsammans med bland andra Sida och LO.

Yttrandefrihet – var går gränsen?

4/11 I september ansökte ett antal aktörer om demonstrationstillstånd på olika platser i landet för att bränna Koranen. Liknande manifestationer har utförts av högerextrema grupperingar. Var går gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp? ABF med flera arrangerar webbinarium.

Webbinarium: Dags för fossilfria pensioner

5/11 Naturskyddsföreningens granskning av de svenska AP-fonderna visar att fonderna har placerat flera miljarder av våra gemensamma pensionspengar i världens största fossila bolag. Investeringarna är inte bara klimatskadliga, utan riskerar också att orsaka förödelse för människor som bor kring till exempel kolgruvor och oljefält.

Skolstrejk för klimatet

6/11 Skolstrejk för klimatet fortsätter runt om i landet. I Stockholm samlas man – med coronaavstånd – utanför riksdagshuset. I Göteborg samlas man på Gustav Adolfs torg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV