Radar · Inrikes

Nordfront-utgivare döms för hets mot folkgrupp

Medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen delade ut sin tidning Nordfront i Almedalen, juli 2017.

Marcus Hansson, ansvarig utgivare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront, döms av Falu tingsrätt för hets mot folkgrupp, efter att en artikel som uttryckt missaktning för homosexuella publicerats på sajten.

I artikeln, som handlar om NMR:s protestaktion mot en prideparad i Ludvika, anklagas homosexuella för att vara ”pedofilvurmare”, enligt tingsrättens bedömning.

Hansson frias dock för en annan publicering som han åtalades för, där en bild med texten ”HEIG ISEL”, anagram för ”SIEG HEIL”, syns. Tolkningen av bokstäverna anses inte vara allmänt känd, och det är inte heller särskilt tydligt vad bilden visar för text, enligt rätten. Inte heller är texten det framträdande budskapet i bilden. Sammantaget innebär detta att han ska frikännas från den publiceringen, anser Falu tingsrätt.

Hansson dömdes tidigare i somras till ett kort fängelsestraff för andra brott, och eftersom hetsbrottet han nu döms för inte motsvarar ett högt straffvärde ska det tidigare utdömda fängelsestraffet även gälla för den nya domen.