Radar · Utrikes

Skottar kan kräva snar folkomröstning

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon.

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon ger ett vallöfte om en ny självständighetsomröstning igen redan under nästa år. Och då ämnar hon inte ta ett nej från Londonregeringen.

Om Skotska nationalistpartiet (SNP) vinner det skotska valet i maj kommer det att ta initiativ till en andra folkomröstning, säger Sturgeon uttryckligen vid SNP:s årsstämma, efter att under en längre tid ha luftat starka förhoppningar om att det ska kunna ske i en odefinierad framtid.

– Jag kommer att söka ert mandat, och ingen annans, för att en laglig omröstning om självständighet ska kunna ske i ett tidigt skede av det nya parlamentsåret, säger hon, riktad till skottarna.

I den folkomröstning som hölls 2014 röstade drygt 55 procent nej till att Skottland skulle bryta sig ur Storbritannien. Den brittiska regeringen sade då att saken var avgjord för åtminstone en generation framåt.

I brexitomröstningen två år senare röstade 62 procent av skottarna för att stanna kvar i EU och sedan dess har SNP lobbat för en andra självständighetsomröstning. Enligt mätningar har skottarnas opinion i frågan också svängt.

Enligt lagen måste det skotska regionstyret be den brittiska regeringen om tillstånd och premiärminister Boris Johnson har redan uteslutit det. Enligt Sturgeon är det en juridisk definitionsfråga.

– Den omistliga rätten till självbestämmande kan inte, och kommer inte, bli föremål för ett veto från Westminster, säger SNP-ledaren.