Radar · Utrikes

Mördad iransk kärnfysiker får martyrstatus

Iran beskyller Israel för kärnfysikern Mohsen Fakhrizadehs död.

Den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh som dödades vid en attack i fredags utanför Teheran gavs martyrstatus i samband med begravningsceremonin. Attacken har ökat spänningarna i området och Iran håller Israel ansvariga för mordet.

Kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh antas ha haft en framträdande roll i utvecklingen av Irans kärnvapenprogram. I fredags utsattes han för ett bakhåll i utkanten av Teheran där han enligt uppgifter från den iranska säkerhetstjänsten sköts med ett fjärrstyrt automatvapen, skriver The Guardian.

En tidigare beskrivning av händelsen från myndigheterna involverade en exploderande lastbil och personer på plats som ska ha skjutit Fakhrizadeh, något som utsagan från säkerhetstjänsten alltså motsäger. Iransk stats-tv uppgav att ett satellitkontrollerat vapen som återfunnits på platsen hade den israeliska militärindustrins logga och specifikationer.

I samband med statsbegravningen gavs Fakhrizadeh martyrstatus, och Iran har fördubblat budgeten för den forskning vid försvarsdepartementet som Fakhrizadeh ledde. Försvarsminister Gen Amir Hatami lovade att de skyldiga skulle straffas och Irans parlament meddelar att alla FN-inspektioner av landets kärnkraftsanläggningar ska upphöra som en följd av mordet.

Israel har avböjt att kommentera händelsen och anklagelserna.