Radar · Migration

Kaféet varslar alla utom en – som riskerar sitt uppehållstillstånd

Många kaféer har hårda tider just nu, och det drabbar bland annat många ungdomar som omfattas av gymnasielagen.

Coronapandemin har lett till en tuff situation för landets caféer. Det har även slått hårt mot ensamkommande ungdomar som måste hitta jobb för att få stanna i Sverige. I Östersund gör en kaféägare nu så gott han kan och varslar alla anställda utom en – som annars riskerar att utvisas.

Coronapandemin har lett till ökande arbetslöshet och en svår situation för många företag och arbetsgivare. Norra station café i Östersund är ett av de företag som nu får varsla nästan all personal.

– För oss är det en jättetuff situation och det tror jag det är för alla. Vi gör det här i förebyggande syfte för vi vet inte hur och vad som kommer att hända framöver, säger Manne Mosten till Sveriges radio Jämtland.

Men en av de anställda, Ali, får behålla jobbet, och det på grund av att han är en av de ensamkommande unga som omfattas av gymnasielagen och riskerar att utvisas om han inte klarar kraven på att hitta ett varaktigt jobb senast sex månader efter att ha gått ut gymnasiet.

– Vi vågar ju inte göra någonting och kan heller inte permittera Ali för då åker han också utanför kriterieramarna, för han är just nu i färd med att få sitt uppehållstillstånd, säger Manne Mosten till Sveriges radio Jämtland.