Radar · Utrikes

Protester mot ny polislag i Frankrike

Två helger i rad har  det hållits stora demonstrationer runt om i Frankrike mot en ny lag som bland förbjuder att man filmar poliser och sprider bilderna i tv, press eller på sociala medier.

Ett års fängelse och 45 000 euro i böter väntar journalister eller privatpersoner som filmar poliser och sprider bilderna på sociala medier, i tv, eller tidningar, enligt en ny lag som president Emanuel Macron fick igenom.

Frankrike har antagit en ny säkerhetslag. Förslaget röstade igenom i den franska Nationalförsamlingen av president Emanuel Macrons regeringsparti Lrem, med stöd av högern samt extremhögern.

Människorättsorganisationer och journalistkåren riktar stark kritik mot lagen som kan ge fängelse för den som sprider bilder på poliser ”i ont uppsåt”.

Inrikesministern Gérald Darmanin sa i förra veckan att han inte kommer att vika sig för protesterna eller från journalistkårens kritik.
Istället uppmanades franska journalister att ackreditera sig vid demonstrationer. Något man på ett trettiotal medier, både till vänster och höger, vägrar bestämt att följa, uppger den franska tidningen Le Monde.

Fransk polis har under de senaste åren möt stark kritik för att utöva omotiverat våld mot demonstranter. Flera fall har kunnat dokumenteras tack vare att privatpersoner videofilmat händelserna.  Bland annat därför har den nya lagen möts av kraftiga protester som kritikerna menar är en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten.

Polisen får lättare att filma

Straffet för att sprida bilder, som gör det möjligt att identifiera en anställd hos den nationella polisen eller en militärpolis, är ett års fängelse och 45 000 euro i böter för.

Fotoförbudet, som ingår i lagpaket – ”Sécurité globale”, global säkerhet –kommer däremot ge större möjligheter för polisen att filma och övervaka demonstrationer med hjälp av drönare – detta för att det ska bli lättare att i efterhand till exempel kunna gripa våldsamma demonstranter.

Den franska regeringen själva uppger att syftet med ”Sécurité globale” bland annat är att skärpa kampen mot radikal islamism. Men även, enligt Polistidningen, skapa ”ett bättre samarbete mellan tre yrkesgrupper; omkring 250 000 statliga poliser, 33 000 kommunala poliser och 175 000 anställda av säkerhetsbolag”.

Enligt Polistidningen kommer den franska kommunala poliser nu få större maktbefogenheter för att bland annat kunna övervaka evenemang, ingripa, till exempel vid ockupationer av trapphus och illegal gatuförsäljning.

Straffen för personer som begår övergrepp mot säkerhetsvakter stärks också, men även säkerhetsvakter kommer att straffas hårdare vid övertramp.

Polisen tacksamma

Kravet på ökat skydd kommer från poliskåren och polisfacken är tacksamma över den nya lagen. Enligt Polistidningen är ett av skälen att utsattheten för polisen har ökat i takt med utvecklingen av de sociala medierna. Där poliser allt oftare hängs ut på internet med otrygghet som följd och till exempel får sina bilar vandaliserade framför bostaden.

Sécurité globale antogs av nationalförsamlingen i förra veckan och väntar nu på godkännande i senaten –i början av nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV