Glöd · Debatt

”Grön skatteväxling blir röd skattehöjning”

Kemikalieskatten lägger på flera hundra kronor på vitvaror och hemelektronik.

DEBATT Regeringen med Centerpartiet och Liberalerna menar att de genomför grön skatteväxling, alltså höjer skatten på sådant som är dåligt för miljön och med de extra pengarna i statskassan sänker skatten på arbete. I praktiken höjer de bara skatter som gör livet svårare för människor och företag utan att sänka några skatter. Det är dags att vi inser att ”grön skatteväxling” egentligen bara betyder ”röd skattehöjning”.

Under flera år har det talats gott om idén om grön skatteväxling. På goda grunder växer nu kritiken. De så kallade gröna skattehöjningarna har ingen eller svag positiv effekt på miljön, men skapar mycket krångel. Några betydande lättnader i beskattningen av jobb och företagande har inte heller genomförts. Det går inte komma ifrån att regeringens miljöskatter mer utformas för att fylla på statskassan än att nå miljömål.

Hittills har vi kunnat bevittna ett antal skatter höjas i miljöns namn. Kemikalieskatt och plastpåseskatt är två exempel. Kemikalieskatten lägger på flera hundra kronor på vitvaror och hemelektronik. Vanliga dammsugare, tvättmaskiner, kylskåp, datorer, tv-skärmar, spelkonsoler blir mycket dyrare. Standardprodukter som de flesta behöver alltså. När nya spelkonsolen Playstation 5 nyligen lanserades i Sverige gjorde regeringens punktskatt konsolen 800kr dyrare än i andra länder.

När Skatteverket och Kemikalieinspektionen utvärderade kemikalieskattens miljönytta fann de att den inte hade någon märkbar effekt alls. Det den däremot har effekt på är vanligt folks plånböcker. Det är inte så svårt att förstå att människors behov av väsentliga vitvaror och hemelektronik inte påverkas för att man gör produkterna dyrare. Utan att ha hjälpt miljön något har företagsklimatet försämrats, vanliga varor blivit dyrare och vanligt folk därmed fattigare. Däremot har staten fått in närmre hela 1 500 miljoner till statskassan.

Vid utvärdering av plastpåseskatten framgår att den har effekt gällande användningen av plastpåsar. Försäljningen av plastpåsar inom ICA har minskat med hela 70 procent sedan skatten infördes. Problemet är att de andra typer av påsar och kassar folk köper istället är sämre för miljön och eftersom människor inte köper de beskattade plastpåsarna får regeringen inte in alls så mycket pengar de hade räknat med. Sämre för miljön och inga pengar in i statskassan.

Detta visar på ett logiskt fel i den populära teorin om ”grön skatteväxling”: det enda sättet att få in pengar till statskassan är om folk fortsätter köpa det som beskattas, alltså när det inte har någon effekt på miljön. Det går inte att både göra miljönytta och få in pengar att sänka skatt på arbete med.
Trots det planerar regeringen införa ännu en liknande skatt i form av en kemikalieskatt på kläder och skor.

Hittills har januariavtalspartiernas ”gröna skatteväxling” bara inneburit höjda skatter för vanligt folk och negativ effekt på miljön. Några riktiga skattesänkningar på jobb, företagande och investeringar har vi inte fått se än. ”Grön skatteväxling” är hittills alltså bara ”röd skattehöjning”.

Miljön kommer inte bli bättre av att vi gör det dyrare att leva och försämrar för svenska företag. Ska en skatt ha miljönytta ger den inga skatteintäkter att skatteväxla med. Svenska arbetare behöver sänkt skatt, inte höjd skatt för att sen få sänkt skatt. Regeringsunderlagets ”gröna skatteväxling” har misslyckats. Det är dags att syna det gröna lapptäcket och se att det som vanligt står mellan röd skattehöjning och blå skattesänkning.