Radar · Inrikes

Anmälan om elever som vill bli smittade

Gymnasieelever i Östersund misstänks sprida smittan medvetet för att kunna fira studenten i vår.

Polisen i Östersund har under helgen fått in en anmälan om elever på en gymnasieskola som försöker bli smittade med covid-19.

– Anmälan är väldigt allmänt hållen om att det är elever på en gymnasieskola som gör det här. Det är väldigt luddigt, säger Maria Könberg, kommunpolis i Östersund.

Det specificeras inte vilken gymnasieskola eller vilka elever det rör sig om. Elevernas syfte ska enligt anmälan vara att de vill bli immuna till studenten i vår. Anmälan gäller brottsrubriceringen spridande av smitta, men det är inte brottsligt att själv försöka bli smittad av coronaviruset, säger Maria Könberg.

– Att själv försöka bli smittad är inte brottsligt utan det är att försöka sprida en smitta som kan vara brottsligt. Och man får försöka utreda om det här är personer som också har försökt sprida smittan.

Polisen kommer nu att försöka hålla ett förhör med anmälaren för att se om det finns något mer substantiellt att gå vidare med.

Uppgifterna om att elever skulle försöka bli smittade kommer som en överraskning för Micael Cederberg, förbundsdirektör vid Jämtlands gymnasieförbund. Förbundet ansvarar för de kommunala gymnasieskolorna i Östersund, Bräcke, Krokom, Ragunda och Åre.

– Det är helt nya uppgifter för oss. Vi har tagit del av informationen via medier och har, så vitt jag vet, inte blivit kontaktad av polisen. Vi har heller inte haft kontakt med smittskyddet, säger Cederberg till TT.

Han har nu vänt sig till rektorerna i organisationen och bett dem återkomma så snart som möjligt om de har någon information.

Förbundet har nyligen trappat upp distansundervisningen, så att 60–70 procent av eleverna är på plats på skolorna och 30–40 procent har fjärrundervisning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV