Radar · Politik

Regeringen: Vänta med utdelningar

Finansmarknadsminister Per Bolund.

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

I en intervju i Dagens industri uppmanar finansmarknadsminister Per Bolund
alla svenska bolag att inte dela ut pengar, även de som det går bra för just nu.

– Ja, det är en kris som nu visar sig slå väldigt brett mot svensk ekonomi och som enligt min bedömning kommer att påverka i stort sett alla bolag.

Reaktionerna mot företag som planerat dela ut pengar till sina ägare har varit stor. En av de som drabbats hårt av kritiken är AB Volvo, som planerar att dela ut 12 miljarder till ägarna, trots att bolaget samtidigt permitterar 20 000 anställda och får stöd från staten.

Men nu börjar allt fler bolag dra tillbaka sina utdelningsförslag helt eller minskar på utdelningen.  Jetpaks, NCC, Inwidos, Proact, Skanska, SSAB, Telia, SJ och Sandvik är alla bolag som den senaste tiden helt eller delvis dragit tillbaka sina utdelningsförslag.

I förra veckan uppmanade Finansinspektionen att bankerna och kreditbolagen ska avstå från att göra utbetalningar till aktieägarna ”fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV