Radar · Integritet

Pandemins påverkan på äldre – ny studie

Två äldre personer på varsin parkbänk i våras.

Personer som har fyllt 70 år får leva mer isolerat under coronan. Hur har det påverkat deras liv? Det är något som Äldrecentrum i Stockholm nu tar reda på via telefonsamtal och en enkät.

Sjuksköterskan och datainsamlaren Pia Lundgren är en av de på Äldrecentrum som ringer runt till sammanlagt 1 400 äldre som bor i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm.

– De blir väldigt glada av att någon ringer och frågar hur de mår, vilket i sin tur gör oss glada. Det är så många som känner sig extra ensamma, säger hon på Äldrecentrums hemsida.

Undersökningen på KungsholmenSNAC-K-studieningår i SNAC-nätverket som startade sitt arbete 2001. Det drivs av Aging research center, ARC, vid Karolinska institutet och Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum.

Studien samlar in information om äldre personer över en period på flera år för att kunna användas i forskningssyfte. Men i och med coronapandemin har livet under den här speciella perioden kommit i fokus nu.

Studien ska undersöka hur restriktionerna har påverkat vardagen och vilka i den äldre gruppen som har blivit värst drabbade.

– Vi bestämde oss tidigt att vi ville göra något för och med deltagarna i SNAC-K-studien. Vi har haft kontakt med vissa i upp till 20 år och genomför den här studien för att visa dem att vi bryr oss om deras välbefinnande och ger dem en chans till att få sina röster hörda, säger SNAC-K:s forskningsledare, Laura Fratiglioni på Äldrecentrums hemsida.

Informationen om hur äldre mår och blir påverkade under coronan kan bidra till att rätt sorts insatser sätts in vid framtida sjukdomsutbrott. Efter sommaren väntas de första resultaten från studien.

Enkät

Äldrecentrum skickar även ut en enkät i dagarna till runt 3 700 personer från 70 år och uppåt i Stockholm. Där finns frågor om hur de mår fysiskt som psykiskt och hur den den sociala distanseringen har påverkat dem. 

– Det finns mycket spekulationer om hur äldre har påverkats men det bygger ofta på enskilda fall och vi behöver forskning som visar hur det verkligen har sett ut i stort, till exempel med ensamhet och psykisk ohälsa, säger Bettina Meinow, en av  Äldrecentrums utredare som ligger bakom enkätundersökningen.

Hon fortsätter:

– Ingen var beredd på vad som skulle hända när pandemin kom. Vi hoppas att insikterna från den här studien ska kunna göra att vi kan förbereda oss bättre i framtiden. Det kan gälla saker som hur många som annars klarar sig själva, men nu skulle ha behövt hjälp att handla, eller hur många som behövt stöd på andra sätt.

Hon betonar att personer som har fyllt 70 eller mer är långtifrån någon homogen grupp.  Sådant som livsvillkor, hälsa och behov kan skifta mycket och därför är det viktigt att få in så många svar som möjligt.

Enkäten finns översatt till flera språk – engelska, arabiska, kurmanji, persiska, somaliska och turkiska – de vanligast förekommande språken, förutom svenska, i Stockholm. Översättningarna kommer att finnas på Äldrecentrums webb.

I höst analyseras svaren och resultaten beräknas vara klara till årsskiftet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV