Radar · Migration

M: Uppgörelse hänger på att MP hålls utanför

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Moderatledaren Ulf Kristersson klargör villkoret för att göra upp med Stefan Löfven (S) och Socialdemokraterna om migrationspolitiken: Miljöpartiet får inte på något vis, i efterhand, ges vetorätt över uppgörelsen.

– Vi är beredda att diskutera och kompromissa med Socialdemokraterna, men då vill vi på förhand veta att det är på riktigt, en skarp överenskommelse. Det ska inte vara något som man sedan tar till regeringen för att se om Miljöpartiet också kan ställa upp på den linjen, säger Ulf Kristersson i en intervju i P1 Morgon om de pågående migrationsförhandlingarna.

Miljöpartiets språkrör, vice statsminister Isabella Lövin, har gjort klart att MP inte kan vara med på att förverkliga något som bara S har förhandlat om, regeringen måste fatta gemensamma beslut, inte minst i den för MP så viktiga migrationsfrågan.

Lövin har också sagt att MP inte kan vara med och stödja en uppgörelse som bygger på viktiga M-krav. MP rasar över att S har gått med på att förhandla med M på villkoret att MP inte får vara med.

Programledaren frågar om hur Moderatledaren ser på att det krav han ställer kan leda till en regeringskris mitt i en coronakris.

– Hur Socialdemokraterna hanterar Miljöpartiet det kan jag inte lösa åt dem, det kanske de (S) borde ha tänkt på när de gick in i regering med dem, säger Kristersson och fortsätter:

– Det här är inte den enda frågan, försvarsfrågan är likadan, vi skulle kunna göra upp där men det är uppenbart att Miljöpartiet inte vill. Det är ett demokratiskt problem att Miljöpartiet kan kidnappa viktiga frågor och göra lösningar omöjliga.

Kristersson får frågan om hur nära han bedömer att en uppgörelse mellan S och M är, om migrationspolitiken.

– Om man tittar på Socialdemokraternas utspel de senaste åren så har de legat systematiskt allt närmare oss. Jag tror att det finns, egentligen, en bred parlamentarisk grund och mycket bred respekt bland svenska folket för en bred överenskommelse. Men det bygget på att Miljöpartiet inte har vetorätt, säger Kristersson.