Radar · Djurrätt

Dramatik när Mathilda hittade sköldpadda i ån

Mathilda såg en sköldpadda när hon gick en promenad en varm junidag.

En junidag gjorde Mathilda Hellström i Eskilstuna en ovanlig upptäckt. På en sten mitt i ån som delar staden satt en sköldpadda och solade sig. När hon la upp bilden i en lokal Facebookgrupp anade hon inte att det skulle bli en dödsdom för sköldpaddan. ”Jag tänkte att någon skulle ta hand om den”.

I Facebookgruppen la hon upp både en film och en bild och frågade om den kändes igen. Hade någon tröttnat på sitt sällskapsdjur?

– Jag  hoppades att någon skulle vilja ta hand om den, kanske kunde den placeras på Parken Zoo, säger hon till Syre.

Mathilda Hellström kunde också tänka sig att själv ta hand om sköldpaddan, om ingen annan anmälde sig. Det kunde hon glömma.

Svartlistad i EU

Händelsen uppmärksammades av tidningen Ekuriren. Där förklarade P-A Åhlén, projektledare för invasiva arter på Svenska jägareförbundet, att den här typen av sköldpadda är svartlistad i EU.

På EU:s svartlista: en gulbukig vattensköldpadda
På EU:s svartlista: en gulbukig vattensköldpadda.  Foto: Wikimedia commons

– De orsakar vansinnigt mycket skada på den biologiska mångfalden där de förökar sig, sa han till Ekuriren.

Visserligen är klimatet i Sverige för kallt för att sköldpaddor ska kunna föröka sig här. Men i takt med att klimatet blir varmare, ökar risken.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten kan de dessutom sprida sjukdomar.

Trachemys scripta vattensköldpaddor, ofta underarten gulbukad vattensköldpadda, som upptäcks i den svenska naturen, måste skjutas. Det har Sveriges riksdag bestämt. Sköldpaddorna lever normalt i Nordamerika och Mexiko men hör inte naturligt hemma i Europa.

Blev "jätteledsen"

– Jag är blödig av mig och ömmar för djur, så jag blev jätteledsen när jag fick höra att den skulle avlivas, säger hon.

Att svartlistade invasiva arter ska utrotas är något som EU bestämt. När förslaget om hur Sverige skulle hantera frågan gick ut på remiss hösten 2015, var Djurens rätt emot att de skulle dödas. Istället ville man använda ”fortplantningsåtgärder” för att hindra dem från att fortplanta sig.

Så blev det nu inte. Svenska Jägareförbundet arbetar sedan förra sommaren med att fånga in och skjuta sköldpaddor,  på uppdrag av Naturvårdsverket.

Slapp skjutas – ”fel art”

Men historien om sköldpaddan i Eskilstunaån slapp få dödlig utgång. När en jägare fångat in djuret med håv, såg han direkt att det inte var en gulbukad vattensköldpadda som man trott, utan en kartsköldpadda, och de är inte svartlistade. Det berättade Ekuriren i en ny artikel i lördags.

Kartsköldpaddan, även kallad falsk kartsköldpadda, lever inte heller naturligt i Europa, men är inte med på EU:s svartlista
Kartsköldpaddan, även kallad falsk kartsköldpadda, lever inte heller naturligt i Europa, men är inte med på EU:s svartlista. Genrebild. Foto: Wikimedia commons

Nu har sköldpaddan fått ett nytt hem på hemlig ort, något Mathilda känner sig lättad över.

– Jag ville ju inte att de skulle ha ihjäl den, säger hon.

Om man hittar vad man misstänker är en gulbukig vattensköldpadda vill Naturvårdsverket att man rapporterar det till Artportalen.

Invasiva arter i Sverige

Exempel på svartlistade invasiva arter som spridit sig i Sverige:
Bisamråtta
Mårdhund
Signalkräfta
Kinesisk ullhandskrabba
Oxgroda
Grå ekorre
Förekommer sporadiskt i Sverige:
Amerikansk kopparand
Sibirisk jordekorre
Tvättbjörn
Marmorkräfta
Gulbukig vattensköldpadda (husdjur som släppts ut eller rymt)
Källa: Naturvårdsverket

Gulbukig vattensköldpadda – så säger lagen

Gulbukig vattensköldpadda är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Privatpersoner får inte sälja eller ens ge bort sina gulbukiga vattensköldpaddor.
Privatpersoner som redan äger en gulbukig vattensköldpadda får behålla den tills den dör av naturliga orsaker förutsatt att:
• de varit ägare till sköldpaddan före den 3 augusti 2016 eller köpt den från en kommersiell djurhandlare före den 3 augusti 2017.
• sköldpaddan inte tillåts reproducera sig. Djur av olika kön som hålls tillsammans måste steriliseras.
• sköldpaddan hålls under så säkra förhållanden att den inte kan rymma.
Källa: Naturvårdsverket