Energi

Dagens datum: 30 juni

I dag för 105 år sedan tog den ottomanska regimen beslut om systematiska förföljelser av armenier.

I dag har Elof och Leif namnsdag.

Elof är fornnordiskt och betyder ensam arvinge. Det förekom redan på runstenar, då i formen Eilifr. Elof var ganska vanligt kring 1900. Omkring 3 600 bär namnet, cirka 500 kallas så eller har det som första förnamn, med medelåldern 43.

Leif är nordiskt och betyder också arvinge. Det var vanligt i Norge och Island och kom hit i mitten av 1800-talet. Det var mest populärt under 1940-talet. Omkring 63 700 heter Leif, cirka 34 000 kallas så, med medelåldern 68.

I dag är det internationella asteroiddagen. Den instiftades av FN 2006 för att påminna om alla rymdstenar som kan orsaka skada om de kolliderar med jorden.

Ur historien

Samkönade äktenskap lagliga i Spanien

För 15 år sedan, 2005, beslutade det spanska parlamentet att legalisera samkönade äktenskap. Därmed fick homosexuella samma rättigheter som heterosexuella, som exempelvis adoption. Spanien blev det fjärde landet i världen att tillåta homoäktenskap efter Belgien, Nederländerna och Kanada.

Folkmord på armenier

För 105 år sedan, 1915, beordrade den ottomanska regeringen alla armenier att lämna landet och tvingade ut dem på långa dödsmarscher. Fördrivningen och folkmordet genomfördes främst 1915–1916, men pågick så länge som till 1923. Enligt myndigheten Levande historia mördade den ottomanska och senare den turkiska regimen omkring en miljon armenier och dessutom hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker.

I dag för 105 år sedan tog den ottomanska regimen beslut om systematiska förföljelser av armenier. Bilden är från Aleppo 1919.
Armenian National Archives/AP/TT
I dag för 105 år sedan tog den ottomanska regimen beslut om systematiska förföljelser av armenier. Bilden är från Aleppo 1919.
HÖRT OCH HÄNT

Supremessångare föds

För 77 år sedan, 1943, föddes den amerikanska sångaren Florence Ballard, en av tre ursprungliga medlemmar i The Supremes. Från början turades de tre om att sjunga lead, men när Motownledningen bestämde att Diana Ross skulle vara frontfigur fick Ballard sparken. Det startade en lång nedförsbacke med missbruk som slutade i hjärtinfarkt, och hon avled endast 32 år gammal, 1976.

En byst av Greta Garbo i Helgalunden på Södermalm i Stockholm togs bort för 20 år sedan
En byst av Greta Garbo i Helgalunden på Södermalm i Stockholm togs bort för 20 år sedan. Foto: Dan Hansson/TT.

Greta Garbos byst upprör

Greta Garbo väckte uppseende långt efter sin död. För 20 år sedan, 2000, plockades hennes byst bort från Helgalunden i Stockholm. Byalaget Tantofolket hade satt upp bysten året före, men Stockholms stads konstråd tyckte att det var undermålig konst. Därför fick den inte stå på stadens mark. I stället skänktes den till en fastighetsägare vid Blekingegatan, vid det hus som Garbo växte upp, som satte upp bysten på sin egen mark.

Födelsedagar

För 62 år sedan, 1958, föddes journalisten och föreläsaren Anna-Lena Lodenius. Hon är mest känd för sina studier av våldsbejakande extremism på både höger- och vänsterkanten. Sin första bok, ”Extremhögern” (1991), skrev hon tillsammans med Stieg Larsson, senare känd som romanförfattare och grundare av tidningen Expo.

För 81 år sedan, 1939, föddes Anna-Greta Leijon, politiker och socialdemokrat. Hon var statsråd 1973–76 (biträdande arbetsmarknadsminister) och 1982–88. År 1987 blev hon justitieminister men fick avgå året därpå på grund av Ebbe Carlsson-affären. Leijon har haft många politiska förtroendeuppdrag och gjort sig känd dom förkämpe i jämställdhetsfrågor. Hon är mor till politikern Britta Lejon.