Energi

Almedalsminne: Hur finansierar vi basinkomst?

Årets politikervecka i Almedalen är inställd på grund av pandemin. Vi på Syre tycker det är tråkigt. Syregården i Visby har varit ett roligt och spännande sätt för oss att möta våra läsare och att hitta nya. Genom åren har vi arrangerat massor av diskussioner, föreläsningar och möten kring de ämnen som engagerar oss.

Många av dessa arrangemang finns dokumenterade som videor och många ämnen är fortfarande aktuella.  Djurrätt, basinkomst, drogpolitik och antirasism är bara några av ämnena som avhandlas i dem. Vi har samlat dem på vår hemsida för den som får akut Almedalsabstinens eller bara vill förkovra sig.

I dag tipsar vi om förra årets diskussion om hur ett basinkomstsystem skulle kunna se ut. Ett av de vanligaste argumenten mot basinkomst är att det inte går att finansiera. Men det finns ett antal beräkningar som visar på hur en basinkomst i Sverige på olika nivåer kan finansieras.

Medverkar gör Christian Engström, fd EU-parlamentariker, Piratpartiet, och Lennart Fernström, chefredaktör för Tidningen Syre. Moderator är Benita Eklund.

Se mer på vår hemsida

Varje dag under veckan som kommer tipsar vi om andra videor från Syregården, men den som är nyfiken på andra ämnen än basinkomst kan själv botanisera bland videorna på vår hemsida.

Några av ämnena från tidigare års seminarier på Syregården i Almedalen
Några av ämnena från tidigare års seminarier på Syregården i Almedalen.