Radar · Utrikes

Italiens kvinnor betalar dyrt för skolstängning

Alexandra Bucuristianu har stannat hemma med sin son Oliver Fozzi när skolorna varit stängda.

Stora delar av Italien har öppnat upp – men skolorna förblir stängda till åtminstone september. Förutom att barn och ungdomar inte kan gå i skolan kan det innebära ett bakslag för landets kvinnor.

På en bänk i Indro Montanelli-parken i centrala Milano sitter Alexandra Bucuristianu i skuggan av en lönn och läser en bok om revision. En bit bort i solen leker hennes sjuårige son Oliver Fozzi med sin vän Jerimi Ulloa. Det är början av juni och under nästan tre månaders tid har det varit omöjligt för pojkarna att leka utomhus på grund av utegångsförbudet.

– Att vara mamma är svårt, för de flesta italienskor har nog corona gjort det ännu svårare, säger Alexandra Bucuristianu till TT:s utsända.

Covid-19 har i Italien, liksom i många andra länder, skördat fler manliga offer än kvinnliga. Men här riskerar många kvinnor att få betala även ett annat pris för epidemin.

Den 8 mars infördes ett fullständigt utegångsförbud i hela Lombardiet, provinsen där miljonstaden Milano är belägen. Skolorna har hållits stängda sedan dess – och miljoner kvinnor har stannat hemma från jobbet för att ta hand om sina barn.

– Jag är mellan jobb just nu så jag har varit hemma med Oliver, det har varit mycket att göra, säger Alexandra som annars arbetar som receptionist.

Rekordlåg kvinnlig sysselsättning

Redan före pandemin var kvinnors sysselsättning en av de lägsta i Europa – bara hälften av kvinnorna har en formell anställning. Motsvarande andel i Sverige är 80 procent.

Med stängda skolor riskerar sysselsättningsgraden att sjunka ännu mer. I en italiensk Ipsos-mätning så uppgav 60 procent av de tillfrågade kvinnorna att de tagit hand om barnen och hemmet utan hjälp från sin partner under nedstängningen. Endast 22 procent uppgav att en manlig partner bidrog i hemarbetet.

För att kompensera det inkomstbortfall som utegångsförbudet kan ha inneburit så kan italienska föräldrar ansöka om en engångssumma på motsvarande 6 000 kronor. Ingen annan ersättning ges i nuläget.

"Dubbel börda"

Chiara Saraceno arbetar som sociologiforskare med fokus på jämställdhet på universitetet i Turin. Hon berättar att ojämn fördelning av barnomsorgen blivit en växande trend under coronaepidemin.

– Studier på hur skolstängningen har påverkat italienska föräldrars delaktighet visar att ungefär hälften av papporna ökade sin delaktighet. Men mammornas delaktighet ökade mer än pappornas, något som innebär att skillnaden mellan könen har ökat, säger hon.

– När kvinnor måste arbeta hemifrån och samtidigt ta hand om sina barn hela dagarna så ökar den dubbla bördan som många mödrar redan innan upplevt. Det blir tungt.

Chiara Saraceno anser att skolstängningen till en början gick att försvara med anledning av smittspridningen, men hon menar att de vid det här laget, intervjun gjordes i mitten av juni, borde öppnats för länge sedan.

– Jag är kritisk till beslutet att fortsatt ha skolorna stängda trots att nästan allt annat i samhället har öppnat. Sådana prioriteringar gör tydligt att man inte sätter jämlikhet i första rummet.

Hoppas på höstterminen

Nu är planen att Italiens skolor och förskolor ska öppna i mitten av september. Huruvida detta faktiskt kommer att ske beror på om smittspridningen fortsätter att minska eller om Italien får en andra våg med många nya fall.

– Jag hoppas verkligen att det blir så (att skolorna öppnar, reds anm) och att saker kan bli lite mer som vanligt, säger Alexandra Bucuristianu till TT.

Sonen Oliver har nu satt sig bredvid henne för en paus i skuggan. Sjuåringen delar inte riktigt mammas åsikt.

– Jag vill inte gå tillbaka till skolan, jag vill spela fotboll, vara med mamma och kolla på tecknade serier, säger han och ler brett.

Fakta: 60 miljoner i karantän

• Regionen Lombardiet, där Bergamo och Codogno ligger, drabbades hårdast i Italien av pandemin. Regeringen införde det som kallats för ”röd zon” i Codogno den 21 februari, ett dygn efter det att läkare bekräftat att en patient var smittad. Lombardiet och områden däromkring stängdes ned den 8 mars och en nationell nedstängning för Italiens 60 miljoner invånare följde två dagar senare.
• Butiker och restauranger stängdes med undantag för livsmedelsaffärer och apotek. Skolor och universitet höll stängt. Det gjorde även biografer, teatrar och gym. Offentliga sammankomster förbjöds och sportevenemang ställdes in.
• Efter två månader av nedstängning började landet i början av maj att stegvis lätta på restriktionerna för att få i gång ekonomin.
TT