Radar · Utrikes

Här stiger virussiffrorna i Europa

Agustina Canamero, 81, och Pascual Pérez, 84, omfamnar varandra genom ett plastskynke på ett äldreboende i spanska Barcelona 22 juni.

Nya nedstängningar, reseavrådanden och ökade restriktioner. I flera europeiska länder tycks spridningen av covid-19 ha tagit ny fart.

Världshälsoorganisationen (WHO) uttrycker oro över den stegrande smittspridningen i Europa – en ökning som man menar beror på minskade krav på fysisk distansering i flera länder.

– Om situationen kräver det kan en återintroduktion av striktare, målinriktade insatser med samhällenas fulla deltagande vara nödvändigt, sade en talesperson för WHO nyligen till nyhetsbyrån AFP.

Totalt står Europa för omkring en femtedel av världens närmare 17 miljoner bekräftade fall.

Här är några europeiska länder där infektionstalen ökar – och där regeringarna svarat med nya åtgärder.

Spanien

De senaste veckorna har smittspridningen i Spanien tagit fart på nytt. I Madrid har infektionstalen stigit med 413 procent på en vecka, rapporterar tidningen El País. Från och med torsdag avråds folksamlingar på över tio personer i huvudstaden, även på kaféer och restauranger.

Madrids regionala ledare Isabel Díaz Ayuso uppger dock att man vill undvika en strikt nedstängning och att strategin ”inte är att gå bakåt”.

Merparten av landets regioner har nu infört nya regler om att bära munskydd, flera områden har stängts av för in- och utresor och människor uppmanas ännu en gång att stanna hemma för att undvika smittspridning.

I exempelvis Barcelona har nattklubbar, biografer, teatrar och gym beordrats att stänga. Restauranger och barer får fortsatt hålla öppet, men med ett begränsat antal gäster tillåtna.

Värst drabbat av den nya vågen är städerna Barcelona, Zaragoza och Lleida, medan Balearerna och Kanarieöarna tycks ha situationen under kontroll.

Tyskland

I Tyskland stiger oron efter en snabb ökning av virusfall. Den senaste veckan har över 550 nya fall registrerats dagligen i Tyskland, i jämförelse med runt 350 i början av juni.

Nu uppmanas Tysklands medborgare att hålla avstånd och bära munskydd i det offentliga rummet. Det gäller både inom- och utomhus, såvida det inte är möjligt att hålla det rekommenderade avståndet på 1,5 meter.

– Ökningen har att göra med det faktum att vi har blivit oaktsamma, sade Lothar Wieler vid myndigheten Robert Koch-institutet under en presskonferens på tisdagen.

Arbetsplatser och folksamlingar utomhus pekas ut som orsaker till de senaste veckornas ökning av smittofall, men även tyskar som återvänt hem från semesterresor. Landets medborgare avråds nu från resor till de spanska regionerna Katalonien, Aragonien och Navarra.

Från och med nästa vecka måste inresande från så kallade högriskländer testa sig för viruset vid ankomst till Tyskland, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Belgiens premiärminister Sophie Wilmès under en presskonferens där de nya virusrestriktionerna i landet diskuterades
Belgiens premiärminister Sophie Wilmès under en presskonferens där de nya virusrestriktionerna i landet diskuterades. Foto: Dirk Waem/AP/TT

Belgien

Belgien, som har ett av världens högsta dödstal i covid-19 per capita, har saktat ned sin återöppning av samhället efter en skarp ökning av virusfall. Den senaste veckan har de dagliga fallen stigit till 279 i jämförelse med runt 80 i tidiga juli.

På måndagen meddelade premiärminister Sophie Wilmès att de tidigare umgängesreglerna på max 15 personer från och med nu och fyra veckor framöver reduceras till fem personer. Belgarna får bara handla en person åt gången och uppmanas även att arbeta hemifrån så mycket som möjligt.

– Vi agerar i dag, ännu en gång, för att hålla situationen under kontroll och förhindra en allmän nedstängning, sade Wilmès på en presskonferens i veckan, enligt Reuters.

Enligt premiärministern tycks de som insjuknar i viruset nu vara mer smittsamma än de som insjuknade tidigare under våren. Särskilt drabbat är hamnstaden Antwerpen, där myndigheterna nu infört nattliga utegångsförbud, striktare regler för barer och restauranger och uppmanat till jobb hemifrån.

Storbritannien

Vissa brittiska områden har noterat en kraftig ökning av virusfall den senaste veckan, enligt landets sjukvårdsservice NHS. Manchester, Oldham, Leicester och kommunen Blackburn with Darwen är några av de värst drabbade.

Landet har dessutom hamnat i blåsväder över nyligen införda karantänsregler för britter som återvänder hem från högriskländer. I helgen kom beskedet att brittiska Spanienresenärer måste isolera sig i 14 dagar efter hemkomsten, vilket skapade förvirring bland flyg- och resebolag och möttes av skarp kritik från spanskt håll.

– Vi kan inte riskera att importera viruset från andra länder där infektionerna stiger, säger kulturminister Oliver Dowden till BBC Radio.

På tisdagen uppgav premiärminister Boris Johnson att landet kommer att fortsätta med liknande åtgärder under sommaren när det anses nödvändigt, enligt BBC.

Frankrike

Efter en lugnare period registrerade Frankrike på tisdagen dubbelt så många dödsfall än förra veckans genomsnittliga siffra. Lokala utbrott rapporteras bland annat från semesterorten Quiberon i Bretagne på landets västkust.

Hälsominister Olivier Véran uppger att kampen är långt ifrån över, men att en ny total nedstängning likt den som infördes den 17 mars inte är önskvärd.

– Vi är inte inne i en andra våg – epidemin fortsätter. Vissa respekterar inte reglerna. Vi får inte sänka garden, säger han till den franska tv-kanalen LCI.

– Vi vill inte införa en ny nedstängning utan granskar situationen fall för fall.

Frankrike uppmanar samtidigt Europas regeringar att undvika att stänga gränsövergångar ”så gott det går”, rapporterar Reuters. Inresande från 16 länder kommer dock att behöva testa sig vid ankomst till landet, enligt premiärminister Jean Castex, som även avråder från resor till spanska Katalonien.

Även kartongversionen av kejsare Frans Josef bär munskydd i österrikiska Sankt Wolfgang, där ett lokalt utbrott av coronaviruset registrerats
Även kartongversionen av kejsare Frans Josef bär munskydd i österrikiska Sankt Wolfgang, där ett lokalt utbrott av coronaviruset registrerats. Foto: Kerstin Joensson/AP/TT

Österrike

Även från Österrike kommer rapporter om ökade fall av covid-19. Invånare i turistorten Sankt Wolfgang uppmanas nu att stanna hemma efter det att 44 människor testat positivt för viruset.

Folksamlingar på barer pekas ut som orsak till den ökade smittspridningen. Barer och uteställen måste nu stänga senast klockan 23.

I förra veckan meddelade förbundskansler Sebastian Kurz att munskydd återigen är obligatoriskt vid besök i mataffärer, på postkontor och banker.

En städerska iförd munskydd promenerar genom en frukt- och grönsaksmarknad i Rumäniens huvudstad Bukarest 1 juli
En städerska iförd munskydd promenerar genom en frukt- och grönsaksmarknad i Rumäniens huvudstad Bukarest 1 juli. Foto: Vadim Ghirda/TT

Rumänien

Den senaste veckan har fler än 1 000 nya virusfall om dagen registrerats i Rumänien. Ökningen kommer efter att regeringen lättat på de tidigare kraven om sjukhusvård för smittade. I början av juli fastslog landets författningsdomstol att förfarandet var olagligt, vilket ledde till att nästan 1 000 patienter skrevs ut i strid med medicinska råd och ytterligare närmare 4 000 aldrig fick vård.

Myndigheterna planerar nu att införa krav på munskydd i folksamlingar utomhus och att tvinga barer att stänga senast klockan 23, rapporterar Reuters. Flera mindre städer och byar har isolerats.

Enligt regeringstjänstemän har stora delar av rumänerna inte följt regelverken kring hygien och social distansering och trotsat kraven på munskydd i kollektivtrafiken.

Fakta: Folkhälsomyndighetens råd till allmänheten

• Stanna hemma, även om du bara känner dig lite förkyld.
• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
• Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
• Om det är möjligt: gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
• Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
• Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
• Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
• När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
• Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
• Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.
• Råden gäller fram till 31 december 2020.
Källa: Folkhälsomyndigheten