Radar · Miljö

Hallå där… Samuel Jarrick, aktivist åtalad för olaga affischering

Samuel Jarrick efter att ha satt upp affischer utanför finansdepartementet.

Idag hålls en rättegång där du står åtalad för brott mot ordningslagen, då du affischerat utanför finansdepartementet. Kan du berätta om aktionen?

– Det var den 3 juli och ingick i en europeisk aktionsvecka där vi gjorde flera aktioner för att uppmärksamma miljardsatsningarna på flygindustrin. Super heroes vs jumbojets kallade vi den i Stockholm. Vi var ett rätt stort gäng som hade samlats för att sätta upp affischer på finansdepartementets fasad, men polisen var också fler än vanligt och mer påpassliga än andra gånger och hade bildat en kedja som hindrade oss. Det är ju bra på ett sätt, för det visar att det vi gör spelar roll.

– Till sist satte vi upp affischer på andra sidan gatan istället. När polisen kom och gjorde klart för mig att jag inte fick göra det så stod jag fast vid att jag inte skulle sluta utan ville använda mig av min yttrandefrihet. Det var vattenlösligt lim, så det var ingen skadegörelse med i bilden. Vi vill prata om de verkliga brotten som begås av staten, så istället för att acceptera böter valde jag att få en rättegång istället, för när jag väl är misstänkt för brott så vill jag kunna tala för min sak och varför jag gjort som jag gjort.

Vad tror du om utgången på rättegången?

– Jag vet inte, men min advokat sa att det är ett ganska litet mål och kanske rör sig om böter på högst 1000 kronor. Jag hoppas att det blir ett förnuftigt domstolsbeslut som ser att det är en ringa förseelse om man jämför med att ge miljardbelopp till en bransch som förstör våra barns framtid och i förlängningen liv på jorden.

Är det värt att göra civil olydnad för att lyfta dessa frågor?

– Ja. Vi är flera som står bakom varandra. Även om det bara är jag som står inför rätta just idag så hjälps vi åt och samlar ihop till böterna. Jag tycker att det görs en väldigt snäv tolkning av ordningslagen. Det viktigaste är att vi får möjlighet att prata om att år 2020 kan bli det varmaste året någonsin, att det har varit 38 grader varmt i Sibirien och att miljoner människor i Kina är drabbade av översvämningar. Och detta är bara början. Vi är väldigt nära en situation som är ostoppbar.

Behövs det fler sådana här aktioner för att ändra klimatpolitiken?

– Helst skulle jag vilja att det inte skulle behövas, men det finns inget som tyder på att det är så, att man ställer om samhället på allvar. Så det behövs nog många fler som ställer sig i vägen. Men för att våga göra det så behövs solidaritet och att vi stöttar varandra. Och jag har känt att jag fått ett enormt stöd inför det här. Det är rörande hur folk sluter upp.