Energi

Dagens datum: 30/7

Françoise Barré-Sinoussi, som fick Nobelpriset 2008, fyller i dag 73 år.

I dag har Algot namnsdag.

Algot är ett nordiskt namn, sammansatt av ord med betydelsen alf eller all, och götisk man. Namnet finns på flera runstenar, men föll sedan i glömska. Det kom tillbaka under den nordiska romantikens tidevarv på 1800-talet och var någorlunda vanligt i början på 1900-talet. Kanske är det på väg tillbaka – åtminstone är medelåldern för tilltalsnamnet Algot bara tolv år. 5 200 personer heter Algot, 2 100 kallas så.

I dag är det pocketbokens dag. Och vad passar bättre än att ägna en semesterdag mitt i sommaren åt att läsa? Med en bra bok gör det ingenting om det regnar och tittar solen fram kan man ligga i hängmattan.

Ur historien

För 15 år sedan, 2005, visade ny statistik att allt fler svenskar bytte namn, från utlandsklingade till mer svenskartade. En femtedel av alla nybildade namn var försvenskningar av utländska namn. Oftast skedde namnbytet för att slippa diskriminering vid anställningstillfällen. Möjligheten att anonymisera ansökningar för att komma runt namndiskriminering diskuterades.

För 20 år sedan, 2000, startade den sista etappen i The Tall ships races utanför Sandhamn i Stockholms skärgård för senare målgång i tyska Flensburg. De anslående fartygen med höga master och många segel hade tidigare seglat Gdansk-Helsingfors-Stockholm. Tävlingen genomförs varje år i olika farvatten i Europa men pausas i år på grund av coronaviruset.

Skådespelaren Laurence Fishburne fyller i dag 59 år
Skådespelaren Laurence Fishburne fyller i dag 59 år. Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Födelsedagar

Laurence Fishburne, 59 år: För 59 år sedan, 1961, föddes den amerikanska skådespelaren Laurence Fishburne. Han uppmärksammades först i biroller i filmer som Rumble fish (1983) och Purpurfärgen (1985), och Oscarsnominerades för rollen som Ike Turner i Tina – what’s love got to do with it (1993). Den roll de flesta förknippar honom med är nog ändå den som Morpheus i Matrix-trilogin (1999–2003).

Françoise Barré-Sinoussi, 73 år: För 73 år sedan, 1947, föddes Françoise Barré-Sinoussi, fransk virolog och professor samt avdelningschef vid Institut Pasteur i Paris. 2008 utsågs hon tillsammans med kollegan Luc Montagnier till Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Belöningen fick de för sin forskning på HIV. Barré-Sinoussi och hennes forskargrupp lyckades isolera viruset och visa på att det finns i två huvudtyper: HIV-1 och HIV-2.