Radar · Mänskliga rättigheter

Brutal attack på israeliska demonstranter chockerar: “De kom för att mörda oss”

Demonstrationerna mot regeringen fortsätter i Israel .

Israeliska demonstranter attackerades våldsamt under tisdagen när de protesterade mot polisvåld. Okända män angrep dem med träklubbor och glasflaskor. Fyra personer är gripna för attacken.

Det brutala attackerna har chockerat Israel. För fjärde gången på några veckor har demonstranter skadats vid protester mot regeringen.

Det var under tisdagen den 29 juli som fem personer fick föras till sjukhus, två med sticksår, när de demonstrerade utanför bostaden till ministern för inrikes säkerhet Amir Ohana. Demonstranterna protesterade efter att uppgifter kommit ut om att ministern pressat polisen att slå till mot demonstrationerna. Tidigare incidenter av polisbrutalitet har förekommit vid demonstrationer utanför premiärminister Netanyahus hus. Den 13 juli skadades sex personer.

Ett stort samtalsämne i Israel är nu vilka det var som attackerade demonstranterna. Angriparna stack dem med glasflaskor, kastade stenar, slog dem med stolar och sprutade tårgas. De var iklädda svarta masker för att undvika identifiering och började oprovocerat slå, säger ett vittnesmål  till tidningen Haaretz. Men trots försök från demonstranter att få polisen att ingripa mot attackerna, så skedde inte detta.

Angriparna tros vara högerextrema som infiltrerat demonstrationen, andra uppgifter till tidningen pekar på att de var medlemmar ur La Famila, fotbollssupportrar till Beitar Jerusalem som varit på en match i närheten. Angriparna ska ha flytt från platsen.

En demonstrant som fick medicinsk hjälp säger till tidningen: “De kom för att mörda oss. Var är polisen? Min vän attackerades med flaska i huvudet, och de sprejade tårgas i mitt ansiktet.”

En av tidningens reportrar var på plats och säger att angriparna bar svarta flaggor och vet inte om de försökte se ut som de ingick i proteströrelsen “Svarta flaggor”, men att de tycktes vara ute efter bråk och gav sig på folk när de var i närheten av Cinematequet.

Försvarsminister Benny Gantz har fördömt attackerna och säger att det visar på klyftorna i det israeliska samhället: “Hat har vällt fram. Angriparna måste fångas och straffas, ingen kommer tysta protester i Israel så länge som vi är här”, twittrade han.

Hans politiska motståndare, Yair Lapid, menar att åtalen mot Netanyahu ligger till grund för attacken och säger: “Våldet och blodet som spilldes i Tel Aviv kommer från Netanyahus och hans anhang. Att  anklaga demonstranter för att sprida sjukdom… leder Israel mot inbördeskrig”.

Högeraktivister och juristen Itamar Ben Gvir, försvarar några av de misstänka arresterade i en radiointervju, och säger att det var dem som angreps först, enligt Times of Israel.

Anklagade vänsteraktivister för att sprida corona

Demonstrationerna har pågått under flera veckor mot den ekonomiska kris som följt i coronapandemins spår, men också mot Israels annekteringsplaner av Västbanken.

Premiärministern och hans familj har kritiserat demonstrationerna och premiärministerns son, Yair Netanyahu, drog igång en twitterstorm när han anklagade vänsteraktivister som demonstrerade mot att fler äldre människor kommer att dö.

Premiärministern står åtalad för bedrägeri, mutbrott och trolöshet, bland annat med anledning av dyra gåvor han påstås ha fått från Hollywoodproducenten Arnon Milchan och affärsmannen James Packer, gåvor som uppskattas till ett värde av omkring 2,5 miljoner kronor. Netanyahu har förnekat gåvorna och försvarar sig med att det är tillåtet att ta emot presenter från vänner.

Det andra fallet handlar om att Netanyahu velat få mer positiv bevakning i tidningen Yedioth Ahronoth och på sajten Ynet, för få mediegruppen att skriva mer negativt om premiärministerns politiska motståndare och på så vis säkra omval. Mediets majoritetsägare, Arnon Mozes, ska ha lovats ekonomiska fördelar via ett lagförslag och Netanyahu påstås å sin sida lovat ha påverkat sin vän och casinomiljardären Sheldon Adelson för att minska upplagan på tidningen, Israel Hayom.

Netanyahus advokater nekar till anklagelserna och hävdar att premiärministerns handlingar syftar till att lura medieägarna Mozes, enligt TT, som nu åtalas för mutbrott.

Det tredje fallet, som ses som det mest allvarliga, handlar om att telekomjätten Bezeq skulle fått förmåner, i utbyte mot positivare bevakning av premiärministern på nyhetssajten Walla, kontrollerad av Bezeqs majoritetsägare Shaul Elovitch.

Premiärministerns advokater hävdar att gynnsam mediebevakning inte är samma sak som bestickning, enligt TT.