Radar · Mänskliga rättigheter

Bolsonaro anmäls till domstolen i Haag för brott mot mänskligheten

Bolsonaro kritiseras för att inte tagit pandemin på allvar.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har anmälts till internationella domstolen i Haag för att ha hanterat coronapandemin ”kriminellt vårdslöst”. Anmälare är ett nätverk av fackföreningar som representerar en stor del av Brasiliens hälsoarbetare.

”Bolsonaro-administrationen borde hållas ansvarig för sitt okänsliga svar på pandemin och för att vägra att skydda vårdarbetarna och brasilianerna som den har svurit att försvara”, säger Marcio Monzane, regional sekreterare för UNI Global Union i Amerika, paraplyorganisationen som lett stämningen, i ett uttalande.

Han fortsätter: ”Att lämna in ett ärende vid Internationella brottmålsdomstolen är en drastisk åtgärd, men brasilianerna står inför en extremt svår och farlig situation som skapats av Bolsonaros avsiktliga beslut.”

I anmälan hävdar organisationen att Bolsonaro begått brott mot mänskligheten. Regeringen har varit ”kriminellt försummande när det gäller hanteringen av COVID-19-pandemin – och riskerar livet för vårdpersonal och medlemmar i det brasilianska samhället”, skriver de.

I anmälan lyfts också presidentens agerande som en risk i sig. Han fortsätter att främja grupperingar bland sina anhängare, närmar sig dem utan mask och har också talat sig varm för mediciner som inte har bevisad vetenskaplig effekt, såsom hydroxiklorokin. Brasilien har också varit utan en permanent hälsominister i mer än två månader, under den största hälsokrisen under det senaste århundradet.

I uttalandet från UNI Global Union säger sjuksköterskan Libia Belusci på Getúlio Vargas State Hospital att anmälan är viktig, eftersom den brasilianska regeringen har trivialiserat pandemin från början.

”I början sade presidenten själv att (Covid-19) var en förkylning, och sedan, när Brasilien redan hade tusentals dödsfall, sa han ’och?’ Hans inställning gjorde processen med att ta hand om och skydda hälsoarbetare och befolkning omöjlig. Bara med det internationella klagomålet kommer vi att kunna visa att hälsovården är enad till förmån för arbetarklassen, eftersom vi idag, genom att vårda, leder rankningen av dödsfall av hälso- och sjukvårdspersonal”.