Radar · Utrikes

Avhoppare i Nordkorea utsätts för tvångsaborter och svält

Nordkorea, med den auktoritäre ledare Kim Jong-Un i spetsen, har i åratal anklagats för grova människorättsbrott.

Våldtäkter, tvångsaborter, tortyr och svält. Nordkoreanska kvinnor som grips under flyktförsök utsätts för omfattande övergrepp i landets arbetsläger, visar en FN-rapport.

”Från det ögonblick hon greps så beordrades hon att kasta sig mot marken för att framkalla ett missfall. Hon gjorde det tre eller fyra gånger, men inget hände. Då fick hon en spruta. Jag såg henne föda med mina egna ögon… Jag hörde henne gråta, men sedan placerades barnet med ansiktet ned, sveptes in i plast och togs ut från cellen av en fängelsevakt. Kvinnan fick ingen vård. Hon dog efter runt en vecka.”

Vittnesmålet inifrån ett nordkoreanskt arbetsläger för dissidenter kommer från en kvinna som intervjuats av FN:s människorättsorgan OHCHR i Sydkorea. I den nya rapporten har OHCHR samlat berättelser från fler än 100 nordkoreanska kvinnor som suttit fängslade i hemlandet mellan 2009 och 2019, men som till slut lyckats ta sig över gränsen.

Åt rester i diskvatten

Rapporten innehåller brutala skildringar av hur avhoppare som upptäcks behandlas av Nordkorea. Redan vid gripandena utsattes många av de intervjuade för övergrepp och kränkningar, säger rapportens huvudförfattare Daniel Collinge enligt nyhetsbyrån AFP.

– De utsattes för kroppsvisitationer där de tvingades att klä av sig nakna, sätta sig på huk och sedan hoppa upp och ner i jakt på föremål gömda i deras kroppshålor.

Många av kvinnorna i rapporten utsattes för sexuella övergrepp och våldtäkter eller såg medfångar utsättas. Fångar som berättade om övergreppen straffades dubbelt genom att inte få mat – ofta kollektiva bestraffningar.

”Jag var extremt hungrig. Jag åt ris och andra rester i diskvattnet efter att ha diskat fängelsevakternas tallrikar”, uppger en kvinna.

En kvinna arbetar vid ett silkesväveri i Nordkoreas huvudstad Pyongyang 2019
En kvinna arbetar vid ett silkesväveri i Nordkoreas huvudstad Pyongyang 2019. Kvinnan på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Dita Alangkara/AP/TT

Bröt sten med naglar

Berättelserna kring hur kvinnor tvingades till abort – eller misshandlades tills de fick missfall – är flertaliga.

”Vakterna lade tegelstenar på hennes rygg och tvingade henne att gå omkring med dem varje dag i runt en vecka. Till slut födde hon sitt barn, som fortfarande levde. Jag blev tillsagd att svepa barnet och lägga det utomhus”, berättar en kvinna om sin medfånges öde.

Enligt rapporten tvingas avhopparna i lägren till slitsamt tvångsarbete. Många dör av svält eller misshandel i kombination med det hårda arbetet. En kvinna berättar hur hon tvingades bryta kalksten med hammare och naglar, en annan hur vissa fångar beordrades att gräva gravar.

”Jag sov inte utan arbetade i stället för att inte bli slagen. Det var så olidligt att jag försökte ta mitt liv”, lyder ett vittnesmål.

"Propaganda"

Nordkorea har under åratal utpekats av omvärlden som skyldigt till omfattande människorättsbrott. Upprepade gånger har Pyongyang vidhållit att anklagelserna handlar om ”propaganda” från väst.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, säger att rapporten innehåller hjärtskärande skildringar av kvinnor som försökt fly hemlandet i jakt på bättre liv.

”Det här är kvinnor som ofta fallit offer för exploatering och trafficking och som borde tas om hand, inte frihetsberövas och utsättas för ytterligare kränkningar av sina mänskliga rättigheter”, skriver Bachelet i ett uttalande.
”OHCHR kommer att fortsätta att samla in den här typen av bevis, för att kunna utkräva straffrättsligt ansvar när det blir möjligt.”

Bakgrund: Förtryck, svält och misär

• Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, efter det att nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.
• De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer Nord- och Sydkorea åt.
• Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar ”nationellt oberoende” och ”självtillit”. I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.
• Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. • Uppgifter visar också att landet praktiserar offentliga avrättningar för mindre brott, som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott.
• Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet så finns i landet stora arbetsläger för dissidenter.
TT