Radar · Utrikes

12 000 amerikanska soldater lämnar Tyskland

Ett amerikanskt militärflyg lyfter från en bas i tyska Ramstein.

Närmare 12 000 av de totalt 34 500 soldater som USA har stationerade i Tyskland ska lämna landet. Enligt Pentagon handlar det om strategiska omplaceringar, men USA:s president Donald Trump säger att det beror på att Tyskland inte betalat sin andel av Europas försvar.

Omkring 6 400 av soldaterna kommer att hemförlovas medan resterande 5 600 kommer att flyttas till andra Natoländer. Enligt försvarsminister Mark Esper ingår omplaceringarna i en större plan för att öka flexibiliteten och stärka USA:s och Natos möjligheter att avskräcka Ryssland.

Men i Vita huset förklarade USA:s president Donald Trump att trupptillbakadragandet beror på att Tyskland inte betalat sin beskärda del av försvaret av Europa.

– De är där för att skydda Europa, de är där för att skydda Tyskland, och det är meningen att Tyskland ska betala för det, sade han.

Stoltenberg positiv

En del av de operativa enheterna, däribland en division med F16-plan, kommer att placeras i Italien respektive Belgien där de kommer att införlivas med Natostyrkor, enligt Esper. En annan enhet kan komma att placeras i Polen om Warszawa ingår ett försvarsavtal med USA.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att USA:s beslut visar att landets åtaganden till försvarsalliansen fortfarande gäller.

– När vi möter en mer oförutsägbar värld är vi starkare och tryggare om vi står enade, sade han.

Stuttgart drabbas

För Tysklands del däremot får beslutet att flytta tusentals amerikanska soldater, som varit i landet sedan slutet av andra världskriget, både militärstrategiska och ekonomiska konsekvenser. Framför allt kan det drabba Stuttgart när USA:s kommandohögkvarter i Europa flyttas till Belgien.

– Den amerikanska administrationen under president Trump driver på för att bryta de nära relationerna som byggts upp under årtionden i en straffåtgärd mot en allierad, säger Stuttgarts borgmästare Fritz Kuhn.

Tidigare den här månaden uppmanade ministerpresidenter i fyra tyska förbundsländer den amerikanska kongressen att stoppa tillbakadragandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV