Radar · Miljö

Varmt vatten under ”domedagsglaciär”

Thwaites glaciär riskerar att smälta fortare än vad forskare tidigare trott.

Forskare har gjort en oroväckande upptäckt under en av västra Antarktis enorma glaciärer – varmt vatten.

Det är forskare vid New York University som nu går ut med resultat från en expedition i området.

Thwaites glaciär har kallats domedagsglaciären och smälter den stiger havsnivån med mer än en halv meter. Men den ligger också så till att den riskerar att ta en ännu större glaciär med sig i fallet. Då stiger havsnivån istället med 2,4 meter.

De goda nyheterna är att forskarna lyckats med något de aldrig förr gjort, att borra ett hål rakt genom isen, för att ta prover på vattnet under glaciären. Men det de upptäckt kan inte beskrivas som något annat än dåliga nyheter.

Alarmerande upptäckt

Utrustningen som skickades ned i det 35 centimeter breda och 600 meter djupa hålet fann att vattnet under glaciären är över två grader varmt, på den plats där isen övergår från att vila på land till att vila på havet. En alarmerande upptäckt, enligt forskarna.

– Det faktum att sådant varmt vatten registrerats av vårt team där glaciären skiftar mellan att vila på land och vila i havet, tyder på att det som sker är en ostoppbar minskning (av isen, red anm), vilket kommer att ha enorma följder på den globala havsnivån, säger David Holland, vid New York University i ett uttalande.