Radar · Nyheter

Kurs för att stoppa mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor, ett stort samhällsproblem.

Intresset för att motverka mäns våld mot kvinnor verkar vara stort, i alla fall för en webbkurs i ämnet. Hittills har 50 000 personer gått en utbildning som Socialstyrelsen och länsstyrelserna står bakom.

– Webbutbildningen tar upp våldets alla olika former och nyanser så den som gör utbildningen kan sätta sig in i våldets konsekvenser och hur det påverkar den våldsutsatta, säger Mona Vikström, förskollärare på Familjecentralen och Samordnare för stödgruppsverksamheten Ljuspunkten i Arvika kommun.

Bakom satsningen står Nationellt centrum för kvinnofrid, länsstyrelserna och Socialstyrelsen. Kursen är gratis och även tillgänglig för privatpersoner.

Mona Vikström fortsätter i ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Värmland:
– Utbildningen passar alla yrkeskategorier som på något sätt möter vuxna, barn, ungdomar och familjer. Webbutbildningen ger god kunskap och insikt om våld i nära relationer och är en kvalitetssäkring för alla de familjer vi kommer i kontakt med och för oss som personal.

Kursen lanserades 2016 och på drygt tre år har 50 000 personer gått den. Utbildningens konkreta effekt, möjligheterna att faktiskt kunna motverka mäns våld mot kvinnor, är däremot något som senare utvärderingar får visa.

Länk till webbkurs om mäns våld mot kvinnor