Radar · Miljö

Fjärilsaktivist hittad död i Mexiko

En av alla dem miljoner monarkfjärilar som varje höst når Mexiko.

Under torsdagen kom rapporter om att den mexikanska miljöaktivisten Homero Gomez hittats död. Hans familj har tidigare uppgett att han hotats på grund av sitt engagemang mot den illegala avverkning som hotar den gåtfulla monarkfjärilen.

Ett trettiotal högt belägna platser i det transmexikanska vulkanbältet skiftar varje år färg. Då landar miljontals monarkfjärilar på de ädelgranar som växer där. De är slutdestination för en färd som sträcker sig över tre generationer och börjar i Kanada, 3 500 kilometer bort. 

Återkommande problem med illegal avverkning

Efter att platserna upptäcktes på 1970-talet, betraktas de som ett av världens mest häpnadsväckande naturfenomen. Men området i Mexiko är ingen fredlig tillflyktsort. Där kämpar flera rivaliserande gäng om makten och olaglig skövling har varit ett återkommande problem i årtionden, trots att monarkfjärilens habitat nu är skyddade genom naturreservat.

Skärmbild från Homero Gomez twitterflöde
Skärmbild från Homero Gomez twitterflöde.

Aktivisten Homero Gomez har befunnit sig i frontlinjen i kampen för att skydda fjärilarna. Men det har inte alltid varit så, enligt ett reportage i Washington post.

Även om han fylldes av beundran för fjärilarna under sin uppväxt – vilka anses bära förfäders själar – deltog han snart själv i avverkningen. En viktig inkomstkälla för det lilla samhället.

Men när Homero Gomez blev borgmästare för den lilla staden Rosario, förstod han att fenomenet kunde dra turister. Att samhället kunde skydda insekterna, samtidigt som invånarna garanterades en inkomst. Med tiden blev det ett reservat och UNESCO har klassat området, som den här platsen är en del av, som ett världsarv. 

Hade hotats av kriminella grupper

Homero Gomez var satt att förvalta reservatet och fyllde sociala medier med fjärilarna, samtidigt som han drog uppmärksamhet till problem med olaglig avverkning. 

Han försvann för två veckor sedan och hans familj berättade då att han hotats av kriminella grupper på grund av sin kamp mot avverkningen, enligt mexikanska medier. Under torsdagen kom beskedet att han hittats död, i en tunna som används för att samla vatten. Vid den här tidningens pressläggning, har dödsorsaken ännu inte kunnat fastställas.