Radar · Utrikes

Tio döms för flykt från Hongkong

Anhöriga till de tolv Hongkongaktivisterna håller en presskonferens i Hongkong i en bild från måndagen.

En domstol i Shenzhen i Kina dömer tio personer ur Hongkongs demokratirörelse till fängelse.

Tang Kai-Yin döms till tre års fängelse och Quinn Moon till två års fängelse, för att ha organiserat ett flyktförsök med båt från Hongkong till Taiwan. De övriga åtta döms till sju månaders fängelse för att olagligen ha korsat gränsen. Samtliga ska även betala böter.

Gruppen ställdes inför rätta i måndags, men rättegången har varken varit öppen för diplomater eller utländska journalister. Alla tio har erkänt brotten, enligt domstolen.

De advokater som de åtalades familjer har utsett har inte fått träffa sina klienter och advokaterna riktar kritik mot rättsprocessen, precis som flera människorättsorganisationer.

De dömda har även anklagats för att ha deltagit i regeringskritiska protester i Hongkong. De befann sig, tillsammans med två minderåriga, i en båt på väg till Taiwan när de greps av kustbevakningen i augusti, runt sju mil sydöst om Hongkong i augusti.

Anklagelserna mot de minderåriga har lagts ned och de har under onsdagen lämnats över till myndigheterna i Hongkong.

USA uppmanade i måndags Kina att omedelbart släppa de anklagade.

– Det kommunistiska Kina kommer inte att sky några medel för att hindra sitt folk från att söka frihet någon annanstans, sade en talesperson för den amerikanska ambassaden i måndags.

Taiwan öppnade i somras av humanitära skäl gränserna för Hongkongbor på flykt.