Radar · Miljö

Skogsavverkare måste ta hänsyn till lavskrikan

Lavskrika, med latinska namnet Perisoreus infaustus, är en artskyddan men ej rödlistad kråkfågel som förekommer i lavklädd barrskog i norra Skandinavien och in i Sibirien.

Lavskrikan ska skyddas anser en dom i Mark- och miljööverdomstolen. Men det stoppar inte skogsavverkning om den kan ske med hänsyn till fågeln, rapporterar sajten Natursidan.

Bakgrunden till domen gäller en konflikt som pågått i flera år kring skogarna i Arbrå i Hälsingland. Skogsstyrelsen hindrade fem skogsägare från att avverka sin skog med hänvisning till att det levde lavskrikor i den. I augusti 2019 beslöt mark- och miljödomstolen i Östersund att tillåta avverkningen, men Birdlife Sverige överklagade domen.

I Mark- och miljööverdomstolens dom tillmäts inventeringar som utförts av ideella ornitologer ett vederbörligt bevisvärde.

– Detta är en hjärtefråga för oss som organisation, inte minst eftersom en betydande del av insamlade naturvårdsdata kommer från ideella ornitologer, skriver Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarige på BirdLife Sverige, i en kommentar till Natursidan.

Domstolen anser dock att det inte är säkert att all avverkning måste stoppas. Skogsstyrelsen får nu i uppdrag att pröva vilken typ av hänsyn som bör tas till lavskrikan.

Peter Al Fakir

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV