Radar · Miljö

Notan för väderkatastrofer under 2020 rekordhög

Antalet orkaner över Atlanten blev rekordmånga i år och tillsammans hamnade de högst på listan över kostsamma väderkatastrofer.

De tio dyraste väderrelaterade katastroferna under 2020 kostade världen 150 miljarder dollar, enligt en ny rapport från biståndsorganisationen Christian aid. Det innebär ett nytt rekord, och då räknades bara de förluster som var försäkrade. En stor del av förlusterna i världen idag är inte försäkrade.

Förödande bränder i Australien, rekordmånga orkaner över Atlanten under november och omfattande översvämningar i Asien är bara några exempel. År 2020 bjöd på många väderrelaterade katastrofer. De tio mest kostsamma har biståndsorganisationen Christian aid gått igenom i en rapport. Den visar bland annat att mer än 3500 människor miste livet i dessa katastrofer och att över 13,5 miljoner människor blev internflyktingar.

Dessutom kostade dessa tio katastrofer minst 150 miljarder dollar. Det var åtminstone det uppskattade försäkringsvärdet. Men de riktiga förlusterna beräknas ha kostat långt mer, och det är låginkomstländerna som drabbas hårdast. Rapportförfattarna hänvisar till en annan studie publicerad i The Lancet förra månaden som visar att bara 4 procent av förlusterna på grund av väderkatastrofer var försäkrade i låginkomstländer. I höginkomstländer låg den andelen på 60 procent.

"En av de värsta i Bangladeshs historia"

Fem av de dyraste extremväderhändelserna under året var relaterade till Asiens ovanligt regniga monsun.

”2020 års översvämning var en av de värsta i Bangladeshs historia, mer än en fjärdedel av landet var under vatten”, säger Shahjahan Mondal, chef för Institute of Flood and Water Management vid Bangladesh University of Engineering and Technology, till AFP.

”Vare sig det är bränder i Australien och USA, översvämningar i Kina, Indien och Japan eller stormar i Europa och Amerika berördes nästan alla delar av världen av klimatrelaterade katastrofer 2020, med katastrofala resultat för miljontals människor”, konstaterar rapportförfattarna. Men de påminner också att nästa år kan ge möjligheter till förändring.

”2021 erbjuder ett stort tillfälle att få världen på rätt spår genom en global grön och rättighetsbaserad återhämtning, där regeringarna använder sina stimulanspaket efter Covid för att återuppbygga ekonomier för gröna jobb och sociala skyddsnät och påskynda övergången till fossilfritt”, skriver de.

De tio mest kostsamma väderkatastroferna 2020

Från början av året till slutet. Här är de mest kostsamma katastrofrena i kronologisk ordning.
1. Skogsbränderna i Australien: 5 miljarder dollar.
2. Gräshoppssvärmar i Östafrika: 8,5 miljarder dollar.
3. Stormarna Ciara och Alex i Europa: 5,9 miljarder dollar.
4. Cyklonen Amphan, Indien, Sri Lanka och Bangladesh: 13 miljarder dollar.
5. Orkansäsongen över Atlanten, USA och Centralamerika: 40 miljarder dollar.
6. Översvämningar i Kina: 32 miljarder dollar.
7. Översvämningar i Indien: 10 miljarder dollar.
8. Översvämningar i Kyushu, Japan: 5 miljarder dollar.
9. Översvämningar i Pakistan: 1,5 miljarder dollar.
10. Skogsbränderna på västkusten i USA: 20 miljarder dollar. 
Andra händelser som inneburit stor förödelse:
11. Värmeböljan i Sibirien.
12. Översvämningar i Sydsudan.
13. Skogsbränder i Sydamerika: Brazilien, Uruguay, Argentina och Paraguay.
14. Tyfonerna Goni och Vamco, Filippinerna
15. Översvämningar i Vietnam. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV