Energi

Med trädgården som inspiration

Trollhassel blommar på vintern.

Hennes fantasifulla mönster får hela huset att blomma och prunka – året om.

– Men det är från trädgården jag får all min inspiration, säger mönsterdesignern Hanna Wendelbo.

Formgivaren Hanna Wendelbo har skapat sin blommande trädgård från scratch. När hon och hennes man köpte huset i Kungsbacka i Halland 2007 var allt som fanns på platsen en lerig och blöt markplätt.

– Det första vi fick göra när själva huset var färdigt var att dränera alltsammans. Det hade blivit något fel vid underlagsarbetet.

Även sedan det fixades till är jorden tung och lerig. Det krävs en del bearbetning av den för att odlingarna ska trivas.

– Men själva läget är jättefint. Den ligger i skydd av en bergknalle vilket ger lä från havsvindarna och sedan är det härlig kvällssol, säger Hanna.

Att hon skulle bli biten av trädgårdsarbete är inte så konstigt. Hennes konstnärliga ådra där färg och form är själva grundbulten är förstås en bra start. Och de gröna fingrarna fick hon på köpet.

– Både min farmor och morfar var hängivna odlare. Jag har fått mycket med mig från dem under uppväxten.

Kreativt pyssel

Det är i naturen och trädgården som Hanna Wendelbo hittar inspiration till sina färgsprakande och organiska mönster. Hon har skapat åtskilliga tyg- och tapetmönster, många av dem är moderna klassiker. År 2017 blev hon sin egen och fick snart stort genomslag på bland annat Instagram med sina så kallade ”blomsterpill”, eller mandalas, där hon la fantasifulla och vackra mönster med blomblad och växtdelar.

– Jag har alltid varit pysslig av mig – man är det i min familj. Det är så vi umgås med varandra, säger Hanna.

Hennes kreativa skapande mynnade ut i boken ”Hannas blomsterpill och mönsterlek” (2019) och i höstas kom hennes andra bok ”Hannas blommor & blad – kransar, mandalor, buketter och annat blomsterpyssel”. I den delar hon med sig av allt ifrån hur man målar med akvarellfärger och pressar och ramar in blommor till hur man arrangerar buketter och binder kransar. Tanken är att det ska finnas saker att göra året om.

– Det är väldigt roligt att både arbeta med text och bild. Att dessutom få ge ut en bok är ju lite av en dröm.

Hannas mål är att det alltid ska finnas något som blommar i trädgården – alla årstider
Hannas mål är att det alltid ska finnas något som blommar i trädgården – alla årstider. Som hybridkejsarolvon. "Den är helt magisk och blommar med rosa, väldoftande blommor mitt i vintern", säger Hanna Wendelbo. Foto: Andrew Fletcher/Shutterstock.

Naturen förebilden

Alla blommor som finns med i hennes skapande är hämtade i den egna trädgården. Hennes ambition är att det alltid ska finnas något som blommar – oavsett årstid.

– Vid den här tiden kommer snart julrosorna, trollhasseln och hybridkejsarolvon. Den är helt magisk och blommar med rosa, väldoftande blommor mitt i vintern.

Hon är i det närmaste beroende av sina blommor. Under sommarhalvåret börjar hon varje dag med en runda i trädgården för att se hur växterna mår och vilka blommor som är redo att plockas.

– Det är ett väldigt vilsamt sätt att börja dagen på – oavsett om jag ska sitta i ateljén och måla, skriva hela dagen eller hålla föredrag, säger hon.

Fritt skapande

Blommorna är som allra vackrast när de plockas.

– Vare sig jag målar av dem, fotar dem eller lägger en mandala av dem, känns det som att de får evigt liv. Att jag tar tillvara på skönheten som annars är väldigt förgänglig.

Via sina digitala kanaler delar hon ofta med sig av olika pyssel och gensvaret är stort. Hanna märker att det finns ett sug efter att skapa kreativt med enkla medel.

– Jag brukar tänka att om jag tycker något är kul, tycker förmodligen den som tittar det också.

Tack vare de sociala medierna har hon inte bara hittat en publik – hon har även funnit likasinnade som också inspirerar henne.

– Alla vi som har ett specialintresse av något slag slipper känna sig som ufon. Man hittar lätt likasinnade som brinner lika mycket – det ger en fin gemenskap.

Just julen är en mysig tid som lämpar sig extra bra för kreativt skapande. Den som är nyfiken och känner sig sugen på ett eget projekt har mycket att välja mellan.

– Att göra en egen julgrupp, binda kransar eller fixa en egen islykta dekorerad med infrusna blomblad är bara några exempel, säger Hanna Wendelbo.