Radar · Inrikes

Krav på negativt covidtest för inresande från Storbritannien

Inresande från Storbritannien kommer behöva visa upp ett negativt covid-19 test för att få komma in i Sverige.

Regeringen har under dagen beslutat om krav på negativt testresultat av pågående covid-19 infektion för inresande från Storbritannien. Det meddelar inrikesminister Mikael Damberg under en pressträff.

Den muterade, mycket smittsamma varianten av coronaviruset fortsätter att sprida sig i Storbritannien och i förra veckan beslutade regeringen därför om ett inreseförbud från både Storbritannien och Danmark. Nu kommer ytterligare åtgärder för inresande från Storbritannien.

– Dagens beslut innebär att de personer som omfattas av undantaget för inreseförbudet, det vill säga har rätt att komma till Sverige, kommer att behöva visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19 smitta innan de tillåts resa in. Testet ska ha genomförts högst 72 timmar före ankomst till Sverige, säger Mikael Damberg under pressträffen.

Kravet på negativt testresultat börjar gälla den 1 januari 2021 och omfattar inte svenska medborgare, utan övriga som inte omfattas av inreseförbudet, det vill säga de som jobbar eller bor i Sverige samt de som har trängande familjeskäl.

Samtliga inresande från Storbritannien uppmanas dock fortfarande att testa sig för pågående infektion direkt vid ankomst och fem dagar senare, oavsett tidigare testresultat.

Fler doser av Pfizers vaccin

Under pressträffen deltog också  näringsminister Ibrahim Baylan, som berättade att Sverige kommer att få ytterligare 2,2 miljoner doser av Pfizer-Biontechs vaccin.

– Det här kommer av att EU tillsammans har beslutat sig för att teckna den option som har funnits om ytterligare 100 miljoner doser. Det innebär en kraftig, 50-procentig ökning och för Sveriges del blir det att vi totalt har säkrat 6,7 miljoner doser av det här vaccinet, säger Ibrahim Baylan.

Regeringen har också beslutat om att Norge och Island, som inte är EU-medlemmar, via Sverige ska få tillgång till vaccinet från Moderna, när och om det blir godkänt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV