Radar · Integritet

Hbtq-personer i Nigeria utsätts för demonbehandling

I 70 av FN:s 193 länder förbjöds män att ha sex med män och i 44 kvinnor att ha sex med kvinnor, enligt Ilga:s rapport från 2019 rapporterar SVT.

Att försöka förändra någons sexualitet eller könsidentitet genom så kallad omvandlingsterapi är vanligt i Nigeria och resulterar i både skador och självmordsförsök. Om det vittnar en person från Nigeria i The guardian.

– När jag var nio tog mina föräldrar mig till en medicinman. Han använde en rakhyvel för att göra tre snitt på mina fötter, handleder, armbågar, panna och nacke. När det började blöda gnuggade healern örter i snitten och gav mig en dryck, säger personen, som vill vara anonym, till tidningen.

I ritualen ingick också att överföra det som pekas ut som ”demonen”, det vill säga sexualiteten, till en tupp som slaktades och kastades i floden. Personen lyfter fram att få talar om problemet.

Även Vice rapporterar om hur hbtq-personer utsätts för behandlingar. Enligt organisationen Initiativet för lika rättigheter har nästan 50 procent som deltog i en studie av Outright action international upplevt omvandlingsterapi i Nigeria.

– Anti-homosexuella lagar i Nigeria tjänar till att främja våld mot homosexuella och möjliggör för religiösa samfund att ha anti-homosexuella värderingar baserat på ålderdomliga åsikter om mänsklig sexualitet, säger Jide Macaulay, nigeriansk teolog och grundare av House of rainbow, enligt tidningen.

Organisationen House of rainbow har som mål att skapa säkra platser för hbtq-personer.

2017 blev The same sex marriage prohibition act lag i Nigeria och  samkönade äktenskap kan leda till 14 års fängelse. Även att vara medlem i hbtq-föreningar är kriminellt.