Radar · Inrikes

Här är årets största namninsamlingar

Många reagerade på att SD:s partiledare Jimmie Åkesson i mars i år  reste till gränsen mellan Turkiet och Grekland och delade ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylansökande.

Stoppa supertrålarna, Stoppa utvisningen av Buket och Tacka vårdpersonalen med extra betalt för allt jobb under coronakrisen var några av de största namninsamlingarna på nätet under 2020. Men vilken var störst?

Årets största namninsamling var ”LexEsmeralda – Vi kräver en lagändring omgående!” som hittills fått 216 994 namn på sajten Skrivunder.se. Bakgrunden till namninsamlingen är den tragiska tragedi då en 2 årigt barn dog pågrund av vanvård. Båda föräldrar var missbrukare, där tingsrätten senare slog fast att mamman vållat flickans död av oaktsamhet och där pappan tog livet av sig i häktet.

Vi kräver en lagändring OMGÅENDE för att barns behov till en trygg uppväxt ska gå i första hand i den faktiska praktiken och inte bara i teorin. Barnens rätt till omvårdnad och välmående MÅSTE VÄGA MER än föräldrarnas rätt till barnen. Barnens rätt till en trygg och kärleksfull miljö måste väga mer!" – LexEsmeralda – Vi kräver en lagändring omgående!

På andra plats hamnar namninsamlingarna för att vårdpersonal ska få extra som ett tack för slitet och riskerna det utsatts av under coronakrisen. Där #TACKAMEDLÖN hitills varit den största namninsamligen på sajten MittSkifte i år med  cirka 70 000 namn. Därtill att den snarlika namninsamlingen Skriv under för ”HÖJDA LÖNER till SJUKVÅRDSPERSONAL” på sajten Skrivunder.se drog ihop 71 709 namn, totalt drygt 140 000 namn.

Jag står INTE bakom Åkessons handling” ligger på tredjeplats och har hittills fått ihop 68 407 på Skrivunder. Den namninsamlingen är för de som ogillar att SD-ledaren i mars år åkte ner till flyktingläger i Turkiet och delade ut flygblad till migranter med buskapet är att ”Sverige är fullt.

– Mitt huvudsyfte med att vara här är att få en bild av vart de här människorna är på väg, sa Jimmie Åkesson till TV4 Nyhetsmorgon.

Den 4/3-2020 har Jimmie Åkesson åkt ner till gränsen mellan Turkiet och Grekland för att sprida flygblad som är undertecknat av "Svenska folket". Flygbladet råder bland annat flyktingarna att inte komma hit då det är fullt". –  Jag står INTE bakom Åkessons handling

En annan namninsamling på MittSkifte, som samlat in många namn, är ”Låt Buket Stanna!” med cirka 61 000 namn. Där man kämpar för att en tio årig föräldralöst barn ska få stanna i Sverige och inte utvisas från Sverige.

"Buket ska utvisas till Turkiet. Det trots att hon är föräldralös och saknar släktingar som kan ta hand om henne där. Detta är en skandal! Vi kräver att Sverige tar hänsyn till barnkonventionen och låter henne stanna! – "Låt Buket Stanna!"

Skrivunder och MittSkifte är de två stora sajter i Sverige för att samla in namn till namninsamlingar. Skrivunder.se ägs av den finska bolaget Petitions 24 Oy och driver namninsamlingar i flera olika länder. Skrivunder driver inte några egna namninsamlingar.

Det gör däremot sajten MittSkifte, som skriver att deras syfte med sajten är att ”stötta positiv social förändring, skydda miljön och utmana orättvisor”. Sajten ägs av ideell organisation finansieras, enligt dem själva, ”främst genom små gåvor från tusentals Skiftet-aktiva”.

2020 största namninsamlingar

På MittSkifte.org
Hetaste kampanjerna på MittSkifte, som startats i år av externa aktörer:
Tackamedlön -–70 000 
• Låt Buket Stanna! – 61 000
• Legitimerad läkares intyg ska gälla – 43 000
Hetaste kampanjer på MittSkifte, som är startade av dem själva i år:
Stoppa supertrålarna – 19 000
• Stoppa försämrad LAS – 14 000
• Bojkotta Bolsonaro, få matjättarna att ta sitt ansvar –13 000
• Amazon ska skaffa kollektivavtal – 10 000
På skrivunder.com
• LexEsmeralda – Vi kräver en lagändring omgående! – 216 994
• Skriv under för HÖJDA LÖNER till SJUKVÅRDSPERSONAL – 71 709
• Jag står INTE bakom Åkessons handling – 68 407
• Här är där man är – Permanent uppehållstillstånd till de som är i Sverige! – 36 273
• #RättvisaFörFreja: Återuppta utredning mot ordningsvakterna för tjänstefel! – 31 091
• Sjukvårdsuppropet – 28 756
• Låt familjen Oraovcanin stanna! – 23 939
• Låt Garids familj stanna! – 22 288
• Stoppa rättssystemets svek mot Wilma Andersson. (samhällets svek mot kvinnorna.) – 22 002
• Nej till skolplikt från tre års ålder! – 21 475
Källor: Skrivunder.com och MittSkifte.org

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV